AMSTERDAM – Amsterdamse woningcorporaties slaan alarm over kabinetsplannen die de verkoop van sociale huurwoningen mogelijk in de hand werken. In een gezamenlijke verklaring uiten zij hun zorgen over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huisvesting in de hoofdstad. De druk op de woningmarkt is volgens hen al uitzonderlijk hoog, en verdere verkoop van huurwoningen zou het probleem verergeren.
De corporaties, waaronder Rochdale, Ymere en De Key, reageren op voorstellen vanuit Den Haag om corporaties meer ruimte te geven om hun bezit te verkopen of te herontwikkelen. Hoewel dit bedoeld is om te investeren in nieuwbouw, vrezen de organisaties dat het leidt tot een krimp van het sociale woningaanbod in Amsterdam, waar de wachttijden voor een sociale huurwoning inmiddels gemiddeld boven de 14 jaar liggen.
Een woordvoerder van Ymere zegt daarover: “De woningnood is nijpend. Als wij sociale huurwoningen moeten verkopen om te kunnen investeren, zetten we kwetsbare groepen verder buitenspel. Starters, gezinnen met een lager inkomen en ouderen betalen daar de prijs voor.”
Volgens recente cijfers zijn er in Amsterdam ruim 250.000 woningzoekenden ingeschreven, waarvan een aanzienlijk deel afhankelijk is van sociale huur. Door stijgende grondprijzen en bouwkosten is het voor woningcorporaties lastig om op grote schaal betaalbare nieuwbouw te realiseren. Tegelijkertijd zorgt de druk van marktpartijen ervoor dat bestaande huurwoningen vaak verdwijnen naar het vrije segment of particuliere verkoop.
De corporaties vrezen dat zonder stevig overheidsbeleid de sociale woningvoorraad steeds verder verschraalt. “Er moet meer gebouwd worden, niet verkocht,” klinkt het unaniem.
De gezamenlijke woningcorporaties roepen zowel het Rijk als de gemeente Amsterdam op om met duidelijke regels te komen die de sociale huurvoorraad beschermen. Ze vragen om financiële ondersteuning en duidelijke grenzen aan de verkoop van bestaand bezit.
De gemeente Amsterdam heeft eerder aangegeven vast te houden aan het streven om minstens 40% van alle nieuwbouwwoningen in de stad binnen het sociale segment te realiseren. Of dit standhoudt onder de huidige kabinetsplannen, is nog onduidelijk.
Meer informatie over de plannen van de woningcorporaties is te vinden op de websites van de individuele organisaties of via amsterdam.nl.