AMSTERDAM – De Amsterdamse woningmarkt heeft opnieuw een mijlpaal bereikt: meer dan 23.000 woningen in de stad hebben inmiddels een marktwaarde van één miljoen euro of meer. Dat komt neer op zo’n 16 procent van het totale woningaanbod. De stijgende huizenprijzen zetten de betaalbaarheid en toegankelijkheid voor starters en middeninkomens verder onder druk.
De grootste concentratie van miljoenenwoningen bevindt zich in de stadsdelen Zuid, Centrum en delen van Oost. In buurten zoals Oud-Zuid, de Grachtengordel en de Plantagebuurt is het bijna onmogelijk geworden om onder de miljoen een woning te kopen. Volgens recente cijfers van woningdata-platform Calcasa is het aantal miljoenenwoningen in Amsterdam in vijf jaar tijd verdubbeld.
De stijging komt door een combinatie van factoren: een krappe woningmarkt, lage rentes in de afgelopen jaren, interesse van buitenlandse investeerders en een aanhoudend hoge vraag naar wonen in de hoofdstad. Ook verbouwingen en verduurzaming van oudere panden hebben bijgedragen aan een hogere WOZ-waarde.
Voor veel Amsterdammers wordt het kopen van een woning onbereikbaar. Starters maken vrijwel geen kans meer zonder hulp van ouders of een erfdeel. Ook mensen met een modaal inkomen vinden nauwelijks geschikte woningen onder de grens van €400.000. Zelfs sociale huurders die willen doorstromen, lopen vast doordat er weinig betaalbare koopopties zijn.
“De stad verandert langzaam in een plek waar alleen de hogere inkomens nog kunnen kopen,” aldus een woordvoerder van een lokale huurdersvereniging. “Dat is slecht voor de diversiteit en leefbaarheid.”
De gemeente Amsterdam probeert de woningmarkt te reguleren, onder meer door zelfbewoningsplicht, het terugdringen van beleggers en het stimuleren van betaalbare nieuwbouw. Toch lijken deze maatregelen het tempo van de prijsstijgingen niet te kunnen bijbenen.
Ook landelijke politiek mengt zich in de discussie. Er wordt gewerkt aan een hervorming van het belastingstelsel op vermogen, waaronder de vermogensrendementsheffing. Maar structurele effecten voor de woningmarkt laten voorlopig op zich wachten.
Met de gemeenteraadsverkiezingen op komst in 2026 zal de woningmarkt ongetwijfeld een centraal thema zijn. Bewoners en politieke partijen vragen zich af: hoe houden we Amsterdam leefbaar voor iedereen?
Voor meer informatie over woningprijzen en beleid in Amsterdam, kijk op amsterdam.nl/wonen.
De verwachting is dat de prijzen in 2025 stabiel blijven, maar zonder extra maatregelen blijft wonen in Amsterdam voor velen onbetaalbaar.