Studenten protesteren opnieuw voor hogere basisbeurs

Foto: Stanley Morales

Een hogere basisbeurs en een hogere compensatie, dat is waar honderden studenten op de Dam voor demonstreerden op zaterdag 11 juni. Vele van hen vielen afgelopen jaren buiten het sociaal leenstelsel. Sommige studenten hebben zelfs schulden die oplopen tot wel 60.000 euro. 

De demonstratie startte in de middag om 13:00 uur waarnaar de studenten om 14:00 uur een route gingen lopen door de stad. Ze eindigde met zijn alle weer op de Dam. Het is de tweede demonstratie in redelijk korte tijd, begin februari gingen studenten ook de straat op. Met teksten als “Niet mijn schuld!” trekken ze nu weer de aandacht.

Basisbeurs

Het leenstelsel dat in 2015 is ingevoerd gaat verdwijnen. Het leenstelsel houdt in dat studenten geld kunnen lenen tegen een relatief lage rente. In plaats van het leenstelsel gaat de basisbeurs terugkomen in het studiejaar van 2023/2024. Het bedrag dat thuiswonende studenten gaan krijgen van deze beurs is een bedrag van 110 euro per maand, uitwonende studenten ontvangen 274 euro per maand. De demonstranten zijn het echter niet eens met deze studietoelage. Ook vinden zij de compensatie die de zogeheten ‘pechgeneratie’ krijgt aangeboden veel te laag; ruim 1400 euro. In deze tijd met de stijgende energieprijzen, de woningnood en de rente op de studieleningen die waarschijnlijk van nul procent afgaat zien veel studenten het somber in.

Lage opkomst

Jongerenvakbond FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond hoopten op een opkomst van duizenden studenten. Dit waren er, ondanks het zonnige weer, dus een stuk minder. Namelijk een paar honderd. Volgens de organisatie is het een probleem dat studenten in heel Nederland aan gaat en moeten er meer mensen voor in actie komen.

Meerdere partijen uit de Tweede Kamer lieten die middag wel hun gezicht zien. Zo waren de SP, Denk, de Partij voor de Dieren, BIJ1 en VOLT wel aanwezig om de studenten een hart onder de riem te steken.