Te weinig recreatieruimte in Noord-Holland

20 jun 2022, 13:32 Nieuws
In Noord-Holland is er op het moment een tekort aan recreatieruimte. Blijkt uit een onderzoek van de provincie zelf. Dit komt niet alleen omdat het aantal inwoners in de provincie groeit, maar ook omdat er steeds meer toeristen bijkomen.
De huidige balans tussen recreatie en natuur is niet op orde. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit hetonderzoekdat de provincie Noord-Holland heeft laten uitvoeren. Dit onderzoek is uitgevoerd om inzicht te krijgen in het functioneren van de natuur- en recreatiegebieden. Veel gebieden zijn overbelast; in 70 procent van de gebieden is er een probleem met de draagkracht. Ze kunnen het aantal bezoekers niet aan.

Natuurgebieden

De Amsterdamse natuurgebieden zijn al lange tijd een bekende trekpleister voor zowel de inwoners als voor de toeristen van de provincie. Zo trok het Amsterdamse bos in 2016 5,5 miljoen bezoekers en Gaasperplas in Zuidoost ruim 1,7 miljoen. Uit het rapport blijkt dat de recreatieve druk in de toekomst het meest zal gaan toenemen in de groen- en natuurgebieden in Zaanstreek Waterland, Amstelland-Meerlanden, Zuid-Kennemerland en IJmond. Ook zijn er altijd veel toeristen te vinden in de kustgebieden, deze gebieden kunnen daarom ook rekening houden met een stijgende groei.
Wethouders Jakob Wedemeijer (SP) van Openbare ruimte en Groen en Egbert de Vries (PvdA) van Verkeer, Water en Luchtkwaliteit lieten vorige maand in een brief aan de gemeenteraad weten dat volgens hen het achterstallig onderhoud van het Amsterdams bos de afgelopen jaren flink is opgelopen. Het bos wordt intensief bezocht en om het achterstallige onderhoud bij te kunnen gaan houden is er 7 miljoen euro per jaar voor nodig.

Groei aantal inwoners

Het aantal inwoners in de provincie gaat de aankomende jaren nog enorm groeien. Zo zullen er naar verwachting in 2050 3,4 miljoen mensen in Noord-Holland wonen. Het aantal toeristen zal ook blijven groeien. Uit het rapport blijkt dat het aantal toeristische overnachtingen zal toenemen met 33 procent. Dit is een stijging van 17,2 miljoen.

De natuur in

Vaker naar het bos, het strand of lekker een stukje wandelen. De behoefte aan de natuur is bij de meeste mensen de afgelopen jaren gegroeid. Dit komt mede door de coronacrisis; mensen zaten veel binnen en hadden behoefte aan de buitenlucht. In 2020 bleek al uit cijfers
van Natuurmonumenten dat natuurgebieden veel meer bezocht werden en dat mensen massaal wandel- en fietsroutes gingen downloaden.
Mensen hebben dus meer behoefte aan de natuur en zijn er dan ook vaker te vinden. Daarnaast gaan mensen ook nieuwe activiteiten ondernemen. Van mountainbiken en paardrijden tot op pad gaan met de elektrische fiets, er is van alles te doen. Al deze mensen hebben weer verschillende wensen en belangen, wat weer kan leiden tot overlast bij verschillende groepen mensen.

Gevolgen drukte

De drukte in de natuur heeft gevolgen voor zowel mens als dier. Zo stapelt de rommel zich op, is er spraken van vandalisme en wordt het leefgebied van de dieren aangepast. Vogels en grazers worden opgeschrikt en nesten kapot gemaakt. De drukte brengen ook extra kosten met zich voor het onderhoud en beheer van de natuurgebieden. De bezoekers brengen echter nauwelijks extra inkomsten op.