Emotionele ode aan Johan Cruijff

Johan Cruijff zou dinsdag zeventig jaar zijn geworden. Als eerbetoon aan de legendarische Nummer 14 heeft de Amsterdamse zanger Joop Leeuwendaal deze dag de muziekclip ‘Johan Bedankt’ gepresenteerd. “Hij heeft mede Ajax groot gemaakt, hij verdient een lied.”

Leeuwendaal, de vertolker van het Ajax-clublied, schreef het lied een dag na het overlijden van Cruijff: “Ik was in shock toen ik hoorde dat hij was overleden. Ik zat toen, zoals velen, urenlang aan de buis gekluisterd. Ik heb veel respect voor Cruijff; hij was een unieke man. Hij heeft zoveel voor Amsterdam en Ajax betekend. Hij is echt de grootste icoon die Ajax heeft gehad. Ook buiten het veld was hij bijzonder. Hij maakte tijd om een praatje met je te maken en ging met fans op de foto. Daarnaast heeft hij natuurlijk de Johan Cruyff Foundation en Johan Cruyff Academy opgericht.”

Leeuwendaal vindt het opmerkelijk dat nog niemand anders een lied over Cruijff heeft gemaakt: “Ik vind het ongepast. Over tsunami’s en overstromingen worden liederen geschreven, maar met een nummer voor Cruijff ben ik de eerste.”