Overbieden huis

Foto: Lexwonen

Overbieden huis betekent hoger bieden dan de vraagprijs. Als je een huis wil kopen is een hoger bod belangrijk. Goed nieuws als je in de regio van Amsterdam, Zaandam of Amstelveen woont. Het is mogelijk dat je toch een huis kan kopen door het juiste bod en juiste voorwaarden.

Hoeveel hoger bieden dan de vraagprijs

Hoeveel je maximaal kan bieden op een huis is niet alleen afhankelijk van je inkomen. Bepalend is:

  • Taxatiewaarde nieuwe woning
  • Aanwezige spaargeld
  • Eventuele overwaarde huidige woning
  • Eventuele loonsverhoging binnen 6 maanden

Over het algemeen kan je stellen dat een hoger bod pas mogelijk is als je de taxatiewaarde weet. Jouw maximale hypotheek mag nooit hoger zijn dan marktwaarde van de woning. Deze marktwaarde wordt achteraf middels taxatierapport vast gesteld.

Taxatie alles bepalend voor jouw bod

Weet je de taxatiewaarde dan weet je hoeveel je maximaal kan lenen. Ook weet je dan hoeveel spaargeld je zelf moet inleggen. Hoeveel je kan overbieden is dus afhankelijk van de taxatie. Overbieden tot € 150.000,- is niet zeldzaam in Amsterdam en de regio. Toch zijn er ook andere zaken die meespelen, niet altijd is het hoogste bod bepalend.

Overbieden huis en ontbindende voorwaarden zijn beiden belangrijk. Wil jij hier méér over weten en dieper op in gaan? Lees hier alles over overbieden huis en ontbindende voorwaarden.

Hoger bieden en lager voorbehoud van financiering

Nu een voorbeeld van hoger bod en lager voorbehoud van financiering. Jij vindt een koopwoning met een vraagprijs van € 500.000,-.  Taxatiewaarde bedraagt ongeveer € 540.000,-.  Jij hebt € 50.000,- overwaarde op de oude woning en € 50.000,- spaargeld. Op inkomen kan je € 600.000,- lenen. Wat is het beste bod?

Wellicht denk je dat € 100.000,- hoger bieden maximaal is? Nee het zit anders. Omdat jouw maximale hypotheek op inkomen € 600.000,- bedraagt en omdat de taxatiewaarde € 540.000 bedraagt kan je verhoogd bieden tot € 640.000,-.

Als overbieden niet lukt- Kopen met familie of vrienden

Heb je te weinig eigen geld en al helemaal geen overwaarde omdat je starter bent? Groot nieuws. Samen met ouders een huis kopen kan ook. Zelfs  met 4 vrienden of andere familieleden kan. Moet u alleen kopen dan is het lastig bieden, koop je met maximaal 4 personen dan kan je het overbieden en de overige kosten samen delen.

Overbieden met 4 personen in 1 hypotheek

Mooi voorbeeld van Janneke die met haar ouders een huis kocht in Alkmaar.  Samen konden ze € 490.000,- lenen. Door overwaarde van haar ouders en gezamenlijk spaargeld konden ze een goed bod uitbrengen. Het hogere bod werd geaccepteerd en de hypotheek was binnen 3 dagen rond.

Hypotheek met 4 personen? Eerst naar de notaris

Ga altijd eerst naar de notaris als je met 3 of 4 personen een huis koopt. Het is belangrijk dat je alles weet. De notaris is de enige persoon die zaken kan beschrijven en regelen.

Hypotheeknieuws, tips en voorbeelden Lexwonen

Met regelmaat zal Lexwonen hypotheeknieuws en tips verstrekken op nieuws.nl. Wil je graag advies of meer weten? Bellen kan 7 dagen per week op 06-83944458.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Lexwonen