Zo vermijd je Amsterdamse malafide incassobureaus

01 nov 2019, 13:34 Algemeen
amsterdamnieuwsnl
drugs

Het blijft een probleem: malafide incassobureaus. Hoewel de aandacht ervoor in het nieuws een beetje is weggeëbd, zijn er nog steeds malafide incassobureaus actief die ondernemers opzadelen met enorme schulden. Voor ondernemers heeft dit grote gevolgen; de schulden zijn vaak zo hoog dat ze hun bedrijf moeten sluiten. De vraag is natuurlijk hoe deze zogenaamde incassobureaus dit voor elkaar krijgen en hoe je als ondernemer kunt voorkomen dat jij hun slachtoffer wordt.

Schulden maken in plaats van innen

Iedere ondernemer krijgt er wel eens mee te maken: opdrachtgevers die je factuur niet betalen. Na betalingsherinneringen, aanmaningen en persoonlijk contact met de opdrachtgever, besluit je een incassobureau in te schakelen. De opdrachtgever heeft immers een schuld van een paar honderd euro bij je staan; geld waar jij recht op hebt. Je zoekt online naar een incassobureau dichtbij huis en vindt er diverse in Amsterdam. Je maakt een keuze, het eerste contact met het incassobureau verloopt soepel en ze beloven alle kosten die je maakt uiteindelijk op de schuldenaar te verhalen. Maar dat blijkt niet het geval te zijn …

Malafide incassobureaus maken allerlei valse beloftes, waardoor ondernemers uiteindelijk enorme schulden krijgen. Als de incassoprocedure in gang wordt gezet, dient de ondernemer de kosten van aanmaningen en een eventuele rechtszaken ‘voor te schieten’. De kosten zullen uiteindelijk immers op de schuldenaar worden verhaald. Maar de kosten blijven ophopen en pas op het moment dat de ondernemer zich realiseert dat er sprake is van valse beloftes, zijn ze een gerechtelijk proces in getrokken dat enorm veel geld kost. Zo komt een ondernemer uiteindelijk met meer kosten te zitten dan de debiteur aan hen verschuldigd was.

Een betrouwbaar incassobureau vinden

Als ondernemer wil je natuurlijk voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een malafide incassobureau. Maar je wilt ook gewoon het geld krijgen waar je recht op hebt! We spraken met twee incasso advocaten, Lucien Ridderbroek en Krista Snoeck, die het probleem (helaas) herkennen: “Wij horen inderdaad dat ondernemers wel eens ten prooi vallen aan malafide incassobureaus die over de rug van ondernemers hun eigen zakken vullen. Soms wordt het geïncasseerde geld niet eens afgedragen en kunnen ondernemers dus fluiten naar hun geld.” Omdat het wel degelijk anders kan, richtten Lucien en Krista hun eigen Amsterdamse incassobureau op:e-Legal. Het bedrijf heeft een slagingspercentage van 93% en zorgt ervoor dat ondernemers weer met een gerust hart kunnen aankloppen bij een betrouwbaar incassobureau.

Hoewel malafide incassobureaus dus een probleem blijven, bestaan betrouwbare incassobureaus wel degelijk. Als ondernemer dien je op een aantal zaken te letten, om betrouwbaar van malafide te onderscheiden. Controleer altijd de voorwaarden van incassobureaus. Lees je altijd in, bekijk de reviews van anderen en bekijk of de voorwaarden van het incassobureau transparant zijn. Je kunt tevens checken hoe snel een incassobureau jouw zaak belooft op te starten en wat de betalingstermijnen zijn die ze stellen. Maar de belangrijkste tip is om op tijd aan de bel te trekken als je het idee hebt dat het incassobureau onbetrouwbaar is. Laat je niet ompraten en voorkom dat je opgezadeld wordt met enorme schulden!