Wereldpremière: unieke collectie microscopisch kleine kunstwerken in de Beurs van Berlage

Foto: Beurs van Berlage

Vanaf 1 juli vertoont de Beurs van Berlage haar kleinste tentoonstelling ooit! De werken zijn zo ontzettend klein dat ze met het blote oog bijna niet te zien zijn en je een speciaal vergrootglas nodig hebt om ze te bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan een roos in een uitgeholde mensenhaar, de beroemde Nachtwacht op een pompoenpit, Santa Maria – het schip van Columbus dat bestaat uit 256 onderdelen – met een totale grootte van 3,4 millimeter!

Oekraïens nationaal bekende artiest Mykola Syadristy en Turks talent Hasan Kale stellen voor het eerst hun werken samen beschikbaar in de unieke tentoonstelling ‘Micro Art Amsterdam’ die van 1 juli tot en met 31 december te zien is in de Beurs van Berlage.

De werken van Mykola, die voornamelijk bestaan uit edelmetalen als goud en platina, zijn tentoongesteld over de hele wereld en bewonderd door meer dan 160 staatshoofden, waaronder Jimmy Carter en Ban-Ki-Moon. Het grootste deel van zijn collectie staat in zijn eigen museum in Kiev: het Mykola Syadristy Museum of Microminiatures dat van Trip Advisor maar liefst vijf sterren krijgt. Onder de meest aansprekende kunstwerken die in de Beurs van Berlage te zien zullen zijn, de kleinste windmolen ter wereld (1,8 millimeter klein en opgebouwd uit ruim 203 onderdelen) de eerder beschreven roos, gebouwd van ragfijn gouddraad in een uitgeholde menselijke haar, een driedimensionaal portret van Rembrandt gemaakt uit een pit van een sleedoorn en het schip van Columbus.

Hasan Kale

Hasan Kale viert dit jaar zijn 25e jubileum als schilder van miniatuurschilderijen. Hij schildert op voorwerpen uit ons dagelijks leven zoal een rijstkorrel, een spijker, een naald. Hij werkt al anderhalf jaar aan micro-uitvoeringen van de Nachtwacht van Rembrandt, die te zien zullen zijn vanaf 1 juli in de Beurs. In Micro Art Amsterdam zijn vijftig werken van Hasan Kale te zien, inclusief vier micro reproducties van De Nachtwacht en vijf micro portretten van onze koninklijke familie. Op 1 juli, de dag dat de tentoonstelling voor het publiek opent, is Hasan Kale aanwezig en begint daar te werken aan deze portretten.

Voor de werken van beide kunstenaars geldt: zien is geloven. De natuurgetrouwheid en detaillering van de kunstwerken zijn zo uitzonderlijk, dat alleen de eigen waarneming daarvan kan overtuigen. In het centrale deel van de tentoonstellingsruimte kunnen bezoekers documentaire films in verschillende talen bekijken. Ze laten zien hoe de kunstenaars hun creaties realiseren. Waar doorgaans eerst de film bekijken en daarna de kunstwerken de goede volgorde is, gaat dat hier andersom. Om goed te laten doordringen en te begrijpen wat de eigen ogen zojuist hebben gezien.

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling en het boeken van tickets op de website van de Beurs van Berlage.

Tentoonstelling: Micro Art Amsterdam
Periode: 1 juli t/m 31 december 2019
Locatie: Beurs van Berlage, Damrak 243, 1012 ZJ Amsterdam
Dagelijks geopend: 10.00 – 18.00 uur, kassa sluit om 17.00 uur