Unieke samenwerking in de Amsterdamse binnenstad

18 jun 2019, 16:58 Algemeen
amsterdamnieuwsnl
drugs

Op de ‘Museumhavengaard’, om de hoek bij Nemo Science museum, bij die saaie rode muur die de Museumhaven en de IJtunnel van elkaar scheidt, wordt donderdag 20 juni op initiatief van Stichting Amstergaard met vereende kracht van bewoners, bedrijven én gemeente maar liefst 120m steen getransformeerd naar een strook met duurzaam groen. Een verrijking van de omgeving van onze stad voor mens en dier!

Na de opening van de Ruijtergaard in oktober 2018, opende Stichting Amstergaard in maart 2019 ook de “Museumhavengaard door het plaatsen van 3 van haar bekende zeskantsbakken met mini voedselbossen op het Museumhaventerrein.Voorzitster van Stichting Amstergaard Mariken de Goede: "Dat we in de Museumhaven aan zo’n mooi en omvangrijk duurzaam vervolg mogen werken is echt fantastisch. Het is mijn droom om door heel Amsterdam een ketting van duurzaam groene gaarden aan te leggen. We hebben in korte tijd al heel wat weten te realiseren, dat we voor dit project al deze partijen om de tafel- en in de werkhandschoenen konden krijgen ging zelfs míjn droom bijna te boven. Deze samenwerking is echt uniek! En het is geweldig dat we in onze stenen stad nu ook ín de grond mogen gaan.”

Van steen naar duurzaam groen

Stichting Amstergaard slaat in haar missie om steen te transformeren naar duurzaam groen de handen letterlijk ineen met bewoners, bedrijven én de gemeente. Stichting Amstergaard, Vereniging Museumhaven Amsterdam, Nemo, Arcam, Gemeente Amsterdam en een team van ongeveer 40 vrijwilligers uit het bedrijfsleven gaan 20 juni samen aan de slag.

Er wordt zo’n 120 meter bestrating vervangen door een strook met voedselbos beplanting die straks zorgt voor voedsel- en een prettig leefomgeving voor mens én dier.

Alle kennis en expertise over aanleg van voedselbos beplanting, en het verbinden en betrekken van bewoners en bedrijven bij buurtprojecten heeft Stichting Amstergaard in huis. Haar missie: toename van biodiversiteit door aanleg van duurzaam groen, aandacht geven aan circulariteit, en stimuleren van sociale cohesie door bewoners én bedrijven actief te betrekken bij aanleg en onderhoud van de mini-voedselbossen in hun buurt. Mariken: "Onze missie werd al gesteund door de gemeente, het is fantastisch dat onze samenwerking naar een hoger plan wordt getild nu de gemeente een stapje verder gaat- en ook mankracht en expertise aanbiedt om de bestrating op professionele manier te vervangen. Participeren doe je samen."