Voorleesexpress Amsterdam zoekt vrijwilligers om kinderen thuis voor te lezen

Foto: CC0

De VoorleesExpress is altijd op zoek naar vrijwilligers in de gemeente Haarlemmermeer. Je kunt aan de slag als voorlezer of coördinator.

Als voorlezer ga je twintig weken langs bij een gezin in de buurt.

Vaste tijd

Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling.

Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal.

Daarbij ben je een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin.

Dit duurt 30 weken en dat is inclusief voorbereiding, contactmomenten en training. Qua tijd ben je in die 30 weken zo’n 50 uur kwijt.

Word coördinator

Coördinatoren begeleiden tijdens een voorleesseizoen vijf gezinnen en voorlezers. Voor jouw team van voorlezers organiseer je een aantal bijeenkomsten, waarin je hen de gelegenheid biedt om ervaringen uit te wisselen, elkaar te helpen en je ze informatie geeft.

Ook ga je samen met je voorlezers een aantal keer op bezoek bij hun gezin. Als coach begeleid je vrijwilligers en gezinnen in het proces: samen ervoor zorgen dat na 20 weken ouders zelf in staat zijn om kinderen meer te stimuleren in taal.

Ook dit is voor een periode van 30 weken waarbij je zo’n 60 uur besteedt.

Training en begeleiding

Als vrijwilliger van de VoorleesExpress word je getraind en begeleid. Naast persoonlijke begeleiding kun je gebruik maken van de e-learning.

Met dit programma kun je kennis opdoen over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen.

Interesse? Je kunt je hier aanmelden.