Erwin Olaf schenkt Rijks bijna 500 werken

Foto: Jankie (CC BY-SA 2.0)

Fotograaf Erwin Olaf heeft het Rijksmuseum in Amsterdam bijna vijfhonderd werken van zijn hand geschonken. Het gaat om 412 foto’s, zeven video’s, tijdschriften en boeken. Ook heeft het museum met steun van de BankGiro Loterij voor 200.000 euro nog eens zestig foto’s en drie video’s gekocht.

De werken vormen volgens het Rijksmuseum en Olaf de kerncollectie uit het oeuvre van de 58-jarige fotograaf. Elke komende twee jaar zal het museum in overleg met Olaf bepalen wat voor nieuw werk aan de verzameling kan worden toegevoegd.

Museumdirecteur Taco Dibbits is blij met de fotocollectie. ,,Erwin Olaf is een van de belangrijkste fotografen uit het laatste kwart van de twintigste eeuw. Zijn werk is sterk geworteld in de visuele traditie van Nederlandse kunst en geschiedenis en daarom is het fantastisch dat we zijn werk mogen toevoegen aan de collectie van het Rijksmuseum.

Het museum schaart het werk van Olaf in de nationale fotocollectie van zo’n 200.000 foto’s die het Rijks beheert. Het museum organiseert volgend jaar juli een tentoonstelling van iconische foto’s, waarbij Olaf zich heeft laten inspireren door Rembrandt, Vermeer en Breitner. Het werk wordt dan tentoongesteld in samenhang met de eigen collectie Hollandse Meesters. Het Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag organiseren samen volgend jaar ook een expositie.

Aan de schenking zijn geen voorwaarden verbonden, zegt Olaf. ,,Mijn werk is in goede handen. Dan ga ik niet zeuren over hoe vaak ik zou willen dat het wordt tentoongesteld’’, zegt hij in de Volkskrant.

Olaf, een voorvechter van homo-emancipatie, werd bekend in de jaren tachtig door provocerende foto’s van dikke, vastgebonden vrouwen, naakte mannen met een erectie en kleine mensen. Later werd zijn werk genuanceerder. Zijn meest recente wapenfeit is een fotoserie van koning Willem-Alexander en zijn gezin, die opvalt door het informele karakter.

Het bericht Erwin Olaf schenkt Rijks bijna 500 werken verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Push vanuit Nieuws