AMSTERDAM – De stad Amsterdam heeft deze week een nieuwe stap gezet richting een duurzamer energiesysteem. Op maandag 8 april 2025 is begonnen met de bouw van een tijdelijke zonneweide op Strandeiland, een van de nieuwste eilanden in het IJmeer. De zonneweide zal naar verwachting al binnen enkele maanden duurzame stroom leveren aan de stad.
Strandeiland is onderdeel van het grootschalige project IJburg, waar ruimte wordt gemaakt voor duizenden nieuwe woningen, recreatie en natuur. Omdat de woningbouw nog in volle voorbereiding is, wordt het gebied tijdelijk benut voor duurzame energieopwekking. Op het terrein komen ruim 1.500 zonnepanelen te liggen, goed voor het elektriciteitsverbruik van zo’n 400 huishoudens per jaar.
De zonneweide is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, het Energiebedrijf Amsterdam (EBA) en diverse lokale energiecoöperaties. De energie die straks wordt opgewekt, komt ten goede aan bewoners in de directe omgeving en wordt beschikbaar gesteld via een zogenaamd postcoderoosmodel.
Hoewel het om een tijdelijke installatie gaat – de zonneweide blijft ongeveer vijf jaar liggen tot de woningbouw van start gaat – levert het project op meerdere fronten winst op. Naast de directe energieopbrengst draagt het bij aan de bewustwording rondom duurzaamheid, en wordt het terrein nuttig gebruikt in een tussenfase.
Volgens wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) is dit een voorbeeld van “slim ruimtegebruik en duurzaam denken”: “We benutten de tijd en ruimte die we hebben om de energietransitie versneld te realiseren. Elke kilowattuur telt.”
Buurtbewoners kunnen meedoen door te investeren in panelen via de coöperaties die bij het project zijn aangesloten. Ook worden er in de toekomst educatieve rondleidingen en open dagen georganiseerd op het terrein, zodat inwoners zelf kunnen zien hoe zonne-energie werkt.