Minder B&B's. Meer woningen voor jongeren die nog niet voldoen aan de bindingseis met
Amsterdam. Voorrang op huurwoningen voor leraren speciaal onderwijs en politiemensen in opleiding. Deze nieuwe regels voor wonen in Amsterdam gaan per 1 januari 2024 in.
Ieder jaar actualiseren we de Huisvestingsverordening. Daarin staan de regels voor verdeling, gebruik en wijziging van woonruimte. De belangrijkste wijzigingen voor 2024 zijn:
Minder B&B's
Voor iedere wijk is nu een maximaal aantal B&B’s vastgesteld. Dat maximum verlagen we met 30 procent, met uitzondering van Weesp. Dit betekent dat in drukke delen van de stad, met name in het centrum, voorlopig geen B&B-vergunningen meer worden verleend. Er kunnen in die gebieden de komende 4 jaar geen nieuwe B&B's bij komen.
B&B op zolder
Zolderruimtes kunnen nu ook verhuurd worden als B&B. Daar gelden extra eisen voor op het gebied van brandveiligheid.
Voorrang voor jongeren
Jongeren krijgen voorrang op een woning in Amsterdam als ze in de afgelopen 10 jaar minstens 6 jaar aaneensluitend in Amsterdam hebben gewoond. In de praktijk blijkt dat sommige jongeren net buiten de regeling vallen, omdat zij bijvoorbeeld vanwege een studie tijdelijk buiten Amsterdam hebben gewoond.
De jongerenvoorrang gaat vanaf 2024 voor een beperkter deel van het woningaanbod voor jongeren gelden, namelijk 50 procent. Zo blijft een groter deel van de jongerenwoningen ook beschikbaar voor jongeren die niet voldoen aan de bindingseis.
Vakantie-woningruil zonder vergoeding
Bied je je woning aan voor vakantie-woningruil via een platform? Dan valt dit onder de regels voor particuliere vakantieverhuur. Ruil je je woning zonder gebruik te maken van een platform 1 op 1 met bijvoorbeeld een familielid, en vraag je daar geen geld voor? Dan zien we dit niet als toeristische verhuur. Dit hebben we verduidelijkt in de Huisvestingsverordening 2024.
Beroepsgroepenregeling
Het percentage woningen dat per beroepsgroep beschikbaar is, wordt aangepast. Leraren in het speciaal onderwijs krijgen ook voorrang binnen de groep leraren met de meeste voorrang op een woning. Politiemensen in opleiding komen ook in aanmerking voor de regeling.
Stadsvernieuwingsurgentie voor jongeren
Huishoudens die hun huis uit moeten vanwege sloop of renovatie, kunnen stadsvernieuwingsurgentie krijgen. Maar dit gold niet voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar. En ze werden ook niet bij het huishouden meegeteld. Vanaf 1 januari 2024 is dit wel het geval. Zo krijgen mensen een nieuwe woning aangeboden die past bij de omvang van het huishouden.
Voorrangsregeling bewoners Driemond
Momenteel is er een voorrangsregeling voor bewoners uit Weesp. Zij krijgen voorrang op 60 procent van het vrijkomend woningaanbod in Weesp. Deze regeling gaat ook gelden voor bewoners uit Driemond.
Woning weigeren
Mensen met een urgentieverklaring kunnen een aangeboden woning niet zonder gevolgen weigeren. Dat gold nog niet voor mensen die uit de maatschappelijke opvang komen met een urgentie. Voortaan kan deze groep niet meer zonder zwaarwegende reden een passende woning weigeren.
Urgentie voor meest kwetsbare economisch daklozen
De meest kwetsbare economisch daklozen kunnen voortaan een urgentieverklaring krijgen en daardoor sneller aan een woning worden geholpen.
Woning verbouwen naar meerdere woningen
In Amsterdam zijn grotere woningen schaars. De grotere woningen die er nog zijn, willen we graag behouden voor gezinnen, zeker als het gaat om laaggelegen woningen. Daarom zijn de voorwaarden voor het vormen van grondgebonden 'laaggelegen’ woningen, zoals woningen met een souterrain en een trapje, aangescherpt.
Inspraak
Deze zomer kon u uw mening geven over deze voorstellen. In de
Nota van beantwoording (PDF, 711 kB) leest u wat we met de reacties hebben gedaan.