Jubileumeditie Amstellanddag 5 juni 2016

30 mei 2016 – Nieuwsartikel

De Stichting Beschermers Amstelland organiseert jaarlijks de Amstellanddag, waarbij boeren, kunstenaars en ondernemers de deuren openen voor bezoekers.

Mooi Amstelland

Dit jaar zal op 5 juni de tiende editie plaatsvinden en kan men genieten van het prachtige eeuwenoude landschap, waar de Amstel als verbindend lint tussen stad en land stroomt. Vanwege het jubileumjaar van de stichting en van de Amstellanddag is er een extra uitgebreid en feestelijk programma opgesteld, met een unieke kunstroute en een proef met een bootdienst over de Amstel tussen Amsterdam en Ouderkerk. Hopelijk zal die door daverend succes leiden tot een reguliere dienst.
De  officiële opening vindt plaats op buitenplaats Wester-Amstel op 5 juni om 10.00 uur met  muziek en dans. Bestuurders zullen aanwezig zijn om de dag te open en hun visie op Amstelland te geven.

Op de website www.amstellanddag.nl vindt u uitgebreide informatie, inclusief een kaart met de locaties.

Kunstroute en bootdienst

De kunstroute ‘De verbeelding aan de Amstel’  verbindt het centrum van Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel. Op 23 locaties langs de Amstel staan panelen met historische prenten en schilderijen die tezamen het verhaal van de rivier en de groeiende stad vertellen. De panelen  bieden een blik op de Amstel door de ogen van kunstenaars tussen 1600 en 1960; heden en verleden zijn ter plekke te zien. De expositie is absoluut uniek en heeft een tijdelijk karakter: van 30 mei tot en met  30 juni 2016, met een mogelijke verlenging van een maand.

Een tweede zeer bijzonder onderdeel van het programma is dat er een bootdienst vaart tussen Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel, die op de Amstellanddag voor alle bezoekers gratis toegankelijk is. De boot start in Amsterdam ter hoogte van de Hermitage en heeft 3 stops op verschillende prachtige plekken langs de Amstel, en vaart vervolgens door naar Ouderkerk aan de Amstel en vice versa.
De bootdienst op deze dag is meteen ook een praktijkproef . Hiermee wordt getest of deze vorm van duurzaam vervoer levensvatbaarheid voor de toekomst heeft. De bootdienst zal nog twee weekenden (16 en 17 juli en 27 en 28 augustus) worden uitgevoerd. In het programma en op de website van Stichting Beschermers Amstelland vindt u de tijden en opstapplaatsen.

Andere activiteiten

Meer dan 70 activiteiten zijn op  de Amstellanddag over het hele gebied verspreid. Natuur, cultuurhistorie, kunst, culinair: alles wat Amstelland zo divers en bijzonder maakt is te zien en te beleven. U kunt bij vele boeren terecht aan wie we de openheid van het landschap te danken hebben. Via een poldersafari of een wandeling kunt u zien waarom het in Amstelland zo goed met de weidevogels gaat. Bij de melktap kunt u verse melk drinken. Maar er is meer. U kunt de buitenplaatsen bezoeken waaronder het onlangs gereedgekomen Tulpenburgh. In Nes aan de Amstel viert de Urbanuskerk haar 125-jarig bestaan met een bijzondere tentoonstelling en natuurlijk kunt u de toren bezichtigen en beklimmen. In de nabijgelegen Zomerbloemen Pluktuin zal toneelgroep TOBO een toneelstuk opvoeren en kunt u ook een verrassend trouwarrangement uitproberen. Ouderkerk aan de Amstel, de hoofdstad van Amstelland, heeft prachtige culturele bezienswaardigheden zoals Beth Haim, de Joodse begraafplaats, de Amstelkerk en het Historisch Museum. Vanuit Amsterdam beginnen de activiteiten bij de begraafplaats Zorgvlied en Het Gemaal Stadwijck of aan de overzijde van de Amstel  bij  Thuis a/d Amstel  met onder meer een zuivelproeverij.

Speciaal voor deze dag zijn voor jong en oud verschillende workshops georganiseerd zoals tekenen, keramiek en bewegen. Vele kunstenaars doen ook dit jaar mee en stellen hun ateliers open. Kortom, een boordevol programma met voor ieder wat wils, om de prachtige Amstel, haar oevers en haar bewoners te ontdekken.

Mooi Amstelland is een samenwerkingsprogramma van de Stichting Beschermers Amstelland, Groengebied Amstelland, de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Ouder-Amstel, de stadsdeelraad Zuid, het Waterschap Amstel Gooi en Vecht en de provincie Noord-Holland.

Het versterken van de natuur en recreatiemogelijkheden in Amstelland is één van de programma’s waarmee de provincie zorgt voor het groen op de kaart in de Amstel, Gooi en Vechtstreek.

Over dit artikel

Laatst bijgewerkt 30 mei 2016

Reageer op dit bericht

De volgende velden zijn niet (juist) ingevuld: