Brief Eric Corton aan Willem Arondéus

12 mei 2016 – Nieuwsartikel

Onder grote belangstelling hield (radio)presentator en acteur Eric Corton op 12 mei de Willem Arondéuslezing 2016 in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. De lezing van Corton had de vorm van een brief aan Willem Arondéus.

Publiek luistert aandachtig naar de lezing van Eric Corton

Publiek luistert aandachtig naar de lezing van Eric Corton

De Willem Arondéuslezing is door Provinciale Staten ingesteld om de maatschappelijke betekenis van en de herinnering aan de Noord-Hollandse verzetsstrijder en kunstenaar Willem Arondéus (1894-1943) levend te houden. In de lezing kunnen allerlei aspecten van het begrip vrijheid aan bod komen. 

Willem Arondéus

In 1943 was Willem Arondéus een van de leiders van de overval op het Amsterdams bevolkingsregister. Een actie waarvoor hij, na een schijnproces, in de duinen van Overveen werd terechtgesteld. Arondéus was eigenzinnig en kwam al op jonge leeftijd openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uit. Begin vorige eeuw een ongewone en gedurfde houding die indruiste tegen mores in die tijd. Zelfs in de liberale kunstenaarskring waarin Arondéus verkeerde.  

Eric Corton

Eric Corton (1969) ging na de middelbare school in Arnhem naar de Toneelschool in Maastricht. In de jaren daarna speelde hij bij diverse toneelgezelschappen en was hij te zien in meerdere films en tv-series. Ook maakte hij cabaret bij Purper en presenteerde een groot aantal tv-programma’s, zoals de festivalverslagen van Pinkpop en Lowlands. Zijn radiodebuut maakte hij rond zijn dertigste op Radio 2 om vervolgens naar 3FM te verhuizen waar hij dertien jaar succesvolle programma’s presenteerde. Momenteel is hij presentator van De Nieuws BV, het dagelijkse nieuwsprogramma van BNN/VARA op Radio 1, en het radioprogramma van de NOS ’Met Het Oog Op Morgen’. Daarnaast werkt Eric Corton al een aantal jaren samen met het Noord Nederlands Orkest, als verteller en presentator van succesvolle filmmuziekprogramma’s en andere uitvoeringen. Last but not least is hij al elf jaar ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis. In maart 2016 ontving hij hiervoor het Kruis van Verdienste. Corton kreeg de erepenning, de hoogste onderscheiding van het Nederlandse Rode Kruis, vanwege zijn jarenlange inzet voor de hulporganisatie.

De tekst van de lezing van Eric Corton staat als download hieronder.

 

Over dit artikel

Laatst bijgewerkt 12 mei 2016

Reacties

13 mei 2016 00:06
Provincie Noord-Holland

Binnenkort is de opname van de Arondéuslezing van Eric Corton terug te zien op onze website.

12 mei 2016 22:59
Kirsten

Het was prachtig. Blij dat ik er was.
Is de uitzending ergens terug te kijken?

Reageer op dit bericht

De volgende velden zijn niet (juist) ingevuld: