Verplaatsing vestingmuur bij spoorweg Beverwijk

15 april 2016 – Nieuwsartikel

De doorgang in de vestingmuur voor de spoorweg Beverwijk-Uitgeest is een provinciaal monument en maakt onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Een van de vestingmuren is afgebroken omdat het spoor op deze locatie verbreed moet worden.

De vestingmuur wordt voor eind 2016 ongeveer tien meter verder weer opgebouwd. Vanwege de aanleg van twee nieuwe opstelsporen kon de muur niet op deze plek blijven staan.

Twee vestingmuren

De doorgang bestond oorspronkelijk uit twee vestingmuren waartussen schotbalken geplaatst konden worden om, in tijden van dreiging, het water tegen te houden. Een van de twee muren is waarschijnlijk in 1927 vervangen door een betonnen exemplaar vanwege het elektrisch maken van de spoorlijn.

De muur die is afgebroken bestond uit baksteen en natuursteen. De nieuw op te bouwen muur bestaat uit de oorspronkelijke natuurstenen en zoveel als mogelijk de oorspronkelijke bakstenen, aangevuld met nieuwe bakstenen in hetzelfde formaat en kleur. Een deel van de oorspronkelijke bakstenen is te veel beschadigd. Het opnieuw metselen van de muur gebeurt op dezelfde wijze als oorspronkelijk is gebeurd, namelijk in kruisverband.

Informatiepaneel

De provincie Noord-Holland plaatst samen met de gemeente Beverwijk bij de herbouwde vestingmuur een informatiepaneel met uitleg over de functie van deze doorgang.

Over dit artikel

Laatst bijgewerkt 15 april 2016

Reageer op dit bericht

De volgende velden zijn niet (juist) ingevuld:

article
99156
15 april 2016 – Nieuwsartikel De doorgang in de vestingmuur voor de spoorweg Beverwijk-Uitgeest is
https://amsterdam.nieuws.nl/knipsels/99156/verplaatsing-vestingmuur-bij-spoorweg-beverwijk/
2016-04-15T10:03:00+02:00
Knipsels