Amsterdam investeert maar ook lasten omhoog

Foto: pixabay

Het Amsterdamse stadsbestuur wil de komende jaren flink investeren in onderwijs, reiniging, handhaving, duurzaamheid en stadsontwikkeling. Tegelijkertijd krijgt de hoofdstad ook een flinke financiële tegenvaller te verwerken, want er komen de komende jaren tientallen miljoenen euro’s minder binnen van het Rijk.

Volgend jaar krijgt Amsterdam 37 miljoen euro minder van het kabinet, werd bekend bij de presentatie van de hoofdstedelijke begroting. Dit bedrag loopt op tot 110 miljoen euro per jaar minder in 2022. Aanleiding is een lagere uitkering van het gemeentefonds, waaruit gemeenten een deel van hun uitgaven betalen. Ook moet de gemeente een oplossing vinden voor andere financiële knelpunten, zoals tekorten in de (jeugd)zorg door grotere uitgaven als gevolg van de toenemende vraag.

Het college van burgemeester en wethouders investeert echter de komende vier jaar 1,2 miljard euro in zaken als onderwijshuisvesting, infrastructuur en sportvoorzieningen. Verder gaat er 1,3 miljard naar bouwgrond.

Naast investeringen gaan ook de lasten omhoog voor de Amsterdammers en bezoekers van de stad. Eerder was al bekend dat de toeristenbelasting naar 7 procent gaat en parkeren duurder wordt. Verder gaat de onroerendezaakbelasting met 2 procent omhoog. Ook moeten de inwoners flink (17,7 procent) meer gaan betalen voor de inzameling van huishoudelijk afval. Het college wil de stijging van de lasten voor minima zoveel mogelijk beperken.

De gemeenteraad spreekt zich op 10 oktober uit over de begroting.

Het bericht Amsterdam investeert maar ook lasten omhoog verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Push vanuit Nieuws