AMSTERDAM – Wie als starter een huurwoning zoekt in Amsterdam, komt in een steeds uitzichtlozer situatie terecht. De wachttijden lopen verder op, zowel voor sociale huur als voor het middensegment. Zelfs met een stabiel inkomen is het in veel gevallen onmogelijk geworden om binnen de stad te wonen.
Uit recente cijfers van WoningNet blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Amsterdam inmiddels is opgelopen tot ruim 14 jaar. Voor jongeren die op zichzelf willen wonen is het bijna onmogelijk om via reguliere weg een woning te vinden.
Ook in de vrije sector wordt de situatie nijpend. Middeldure huurwoningen tot zo’n €1.200 per maand worden schaars, en de concurrentie is moordend. Dat leidt ertoe dat veel jonge Amsterdammers uitwijken naar steden als Almere, Haarlem of Lelystad. En zelfs daar stijgen de huren door de toestroom vanuit de hoofdstad.
“Ik werk fulltime en verdien redelijk, maar ik kom nergens voor in aanmerking,” zegt Lotte (28), die al maanden op zoek is naar een appartement. “Alles gaat via loting of inschrijftijd. Ik woon nu nog bij mijn ouders in Diemen.”
De gemeente probeert de doorstroming op gang te brengen door meer nieuwbouw in het middensegment toe te staan, maar de bouw ligt achter op schema. Ook regels om beleggers te weren uit populaire buurten lijken vooralsnog weinig effect te hebben.
Volgens experts dreigt Amsterdam zo haar jonge werkende bevolking kwijt te raken. “Als starters geen plek vinden, raakt de stad uit balans,” stelt woningmarktonderzoeker Michiel van Dijk. “Het is tijd voor stevigere ingrepen, anders wordt Amsterdam onbereikbaar voor een hele generatie.”