Lockdown tot half januari: kabinet wil winkels en scholen dicht

Het kabinet wil winkels, alle scholen en andere instellingen zoals theaters en musea zeker een maand lang sluiten om een einde te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Ingewijden bevestigen een bericht van de NOS dat niet-essentiële winkels al in de nacht van maandag op dinsdag hun deuren moeten sluiten. De sluiting zou duren tot 19 januari. Tot die tijd zal een strenge lockdown gelden, maar een avondklok blijft naar verwachting uit.

Scholen zouden vanaf woensdag de deuren moeten sluiten en de lessen weer zoveel mogelijk online moeten doen. Ook de kinderopvang gaat dicht, mogelijk ook vanaf woensdag. Contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten moeten weer tijdelijk stoppen. Mensen wordt ook verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven en vanuit huis te werken.

Premier Mark Rutte licht de maatregelen maandagavond om 19.00 uur toe in een toespraak vanuit het Torentje.

Het kabinet is maandag bijeen geweest om besluiten te nemen over de zware ingrepen. Het extra crisisoverleg en de ministerraad volgden op het Catshuisoverleg zondag. Daar hebben deskundigen de ontwikkelingen met het coronavirus toegelicht.

Aanleiding voor de drastische ingrepen zijn de oplopende besmettingscijfers de afgelopen week. Zondag werden bijna 10.000 nieuwe besmettingen gemeld, een ruime verdubbeling vergeleken met enkele weken geleden.

Bron: Push vanuit Nieuws