Wat gebeurt er nu met de verzorgingsplaats en tankstation A9?

Foto: Rijksoverheid

Er zijn in de gemeente Ouder-Amstel heel wat activiteiten ondernomen om te voorkomen dat er ter hoogte van polder De Ronde Hoep een verzorgingsplaats/tankstation komt.

Langs de zuidzijde van het Amsterdamse Bos was namelijk geen plaats meer voor een tankstation. En daarom zou er een tankstation met verzorgingsplaats (parkeerterrein) in de Ronde Hoep komen.

In een motie begin december werd de regering verzocht af te zien van de bomenkap voor de bouw van de verzorgingsplaats en een tankstation langs de snelweg. De oppositiepartijen GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren kregen daarbij onder meer steun van de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) had de motie ontraden. De verbreding van de snelwegen door Amstelveen, Ouderkerk en Amsterdam-Zuidoost is tot aan de Raad van State aangevochten, maar onherroepelijk geworden. De minister benadrukte eerder al dat het gaat om het verplaatsen van een bestaand tankstation, langs de A9 bij Amstelveen. Zonder nieuw benzinestation langs de snelweg zou er langs het snelwegennet 60 kilometer lang geen mogelijkheid zijn om te tanken. Volgens de minister was dat onwenselijk vanwege de verkeersveiligheid.

Maar Kamerleden berekenden dat benzine bij Ouderkerk niet zo schaars is als op het eerste gezicht het geval lijkt. Weg van de snelweg zijn binnen enkele kilometers 16 benzinestations 24 uur per dag geopend.

De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken tegen de bouw van een benzinestation langs de A9 die bij Ouderkerk aan de Amstel ten koste zou gaan van duizenden bomen.

Geeft minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, gehoor aan de motie van de Tweede Kamer  om geen bomen langs de A9 te kappen voor een tankstation annex ‘verzorgingsplaats’? Want vanaf januari tot eind april verwijdert aannemer VEENIX bomen en struiken langs de A9 Badhoevedorp-Holendrecht (A9BAHO) in Amstelveen om ruimte te maken voor de verbreding en verdiepte aanleg. Om de veiligheid tijdens de werkzaamheden te kunnen waarborgen, moeten op sommige locaties korte tijd rijstroken afgesloten worden.

Bron: Push vanuit Ouder-Amstel