De scholen zijn weer begonnen: waarom een schone school belangrijk is 

Foto: CC0

De zomer is nu echt over en dat betekent dat ook de scholen weer zijn begonnen. Een schone school zorgt voor blije leerlingen en docenten. Iedereen wilt natuurlijk een plek waar het lekker ruikt en schoon is. In ieder onderwijsgebouw zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn dat docenten, leerlingen, studenten en medewerkers in een schone ruimte zijn. Of ze nu in een klaslokaal zitten, pauze hebben in de aula of naar het toilet gaan, je wilt dat het overal schoon is. Helaas is het niet op iedere school schoon. Wij zetten de voordelen van een schone school graag voor je op een rijtje. 

Betere prestaties

Je zit op school om te leren en dat doe je nu eenmaal in een schone, opgeruimde omgeving. Leerlingen én leerkrachten presteren beter in een schone school. Maar niet alleen een schone omgeving zorgt voor een betere prestaties, ook een opgeruimd klaslokaal heeft positieve invloed op de prestatie van kinderen. Het is namelijk zo dat knutselwerkjes en tekeningen kinderen sneller afleiden. Zorg er daarom voor dat kinderen hun creaties regelmatig mee naar huis nemen, zodat het niet blijft ‘rondslingeren’ in de klas. 

Minder afwezigheid

Uit onderzoek blijkt dat de hygiëne in veel Nederlandse scholen, vooral in Amsterdam, ernstig te wensen over laat. Met name de toiletten op school zijn soms erg vies. Dit zorgt ervoor dat veel kinderen deze mijden en ze het uitstellen tot ze weer thuis zijn. Doordat de onhygiënische toiletten gezamenlijk gebruikt worden, is de kans op een besmettelijke ziekte vele maten groter. Dit zorgt er weer voor dat veel kinderen zich ziekmelden. Goede hygiëne verkleint de kans dat kinderen ziek worden. En je wilt natuurlijk dat de veiligheid en gezondheid van de kinderen op nummer één staat.  

Kinderen hebben nu eenmaal meer kans om ziek te worden. Het afweersysteem van een kind is nog volop in ontwikkeling. Ze spelen op school veel met andere kinderen die soms ziekteverwekkers bij zich kunnen hebben. Besmettelijke ziektes kunnen zich bij kinderen gemakkelijker verspreiden. Goede hygiëne maakt de kans om ziek te worden kleiner. Houd de school daarom schoon.

Gezonde uitstraling

Je wilt natuurlijk dat je leerlingen zo gezond mogelijk leven. Niet alleen regels omtrent het eten en drinken kunnen hierbij helpen, ook heeft een schone omgeving invloed op een gezonde levensstijl. Wanneer kinderen eten in een schone aula, zullen ze zich meer richten op het eten zelf, waardoor ze bewuster met hun eten om gaan. Daarnaast helpt het kinderen met concentratieproblemen hun eten op te eten en later op de dag minder te snoepen. 

Een schone school

Een opgeruimde klas of school is niet hetzelfde als een schone en hygiënische school. Je kunt ervoor kiezen om samen met de kinderen een klaslokaal op te ruimen. Hierin ruimen jullie alle rommel op en zorgen jullie ervoor dat er geen rommel meer rondzwerft. Maar we raden je aan om de schoonmaak van de school, de wc’s en de lokalen aan een professioneel schoonmaakbedrijf over te laten. Balans Schoonmaak is gespecialiseerd in de schoonmaak van scholen. Van dieptereiniging van sanitair tot het schoonvegen van de lokalen en van het lappen van de ramen tot specialistisch vloeronderhoud, Balans Schoonmaak is een van de beste in het schoonmaken van scholen.