Amsterdam doet proef met spuugmasker

Foto: Jos van Zetten (CC BY 2.0)

Verdachten in Amsterdam die naar politiemensen spuwen, worden voortaan voorzien van een zogeheten spuugmasker. De politie doet er een proef mee.

Het masker is gemaakt van gaas met voor de mond een stoffen strook. Het geheel wordt over het hoofd van de spuger getrokken. De verdachte kan gewoon ademen en praten, maar niet meer spuwen.

Volgens de Amsterdamse politie voorziet het spuugmasker in een grote behoefte en is het in de afgelopen maanden al meer dan veertig keer gebruikt. De pilot is al in juli begonnen en loopt tot december volgend jaar.

Ieder jaar worden alleen al in Amsterdam meer dan 35 incidenten geregistreerd van politieagenten die zijn bespuugd. Het werkelijke aantal ligt nog hoger, vermoedt de politie. Agenten ervaren bespuugd worden als vies en beledigend. Ook vormt het een gevaar voor de gezondheid.

Het aanbrengen van het spuugmasker is aan regels gebonden. Zo mag het alleen bij een verdachte die al een keer gespuugd heeft. Hij moet eerst geboeid zijn en er moet de hele tijd een agent bij deze verdachte blijven. Moet de spuger overgeven of krijgt hij ademnood, dan moet het masker direct worden verwijderd.