Amsterdam mag bierfiets weren uit centrum

Foto: FaceMePLS (CC BY 2.0)

De binnenstad van Amsterdam is vanaf woensdag 1 november taboe voor bierfietsen. Een beroepszaak van vier exploitanten tegen het verbod is dinsdag ongegrond verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Dat betekent dat het gebiedsverbod meteen ingevoerd kan en gaat worden, zei een woordvoerster van de gemeente in een reactie.

Het gebiedsverbod dat wijlen burgemeester Eberhard van der Laan daarover had opgesteld, is volgens de rechter op juiste wijze tot stand gekomen en voldoende gemotiveerd. Het gebiedsverbod geldt voor de drukste delen van de binnenstad. Van der Laan wilde af van de rijdende barren, omdat ze veel overlast veroorzaken. Het gaat om opstoppingen op straat, geschreeuw, openbare dronkenschap en wildplassen door de deelnemers.

Eigenlijk zou de verbanning al begin dit jaar ingaan, maar door het hoger beroep werd de invoering opgeschort. Exploitanten vochten het gebiedsverbod aan, omdat ze het te drastisch en niet voldoende onderbouwd vonden. Er waren volgens hen ook andere maatregelen mogelijk om de overlast terug te dringen. Ook meenden ze dat het besluit in strijd was met hogere regels en dat de burgemeester dit niet op eigen houtje had mogen besluiten, maar ook de wethouders erin had moeten betrekken.

De rechtbank gaf hen ongelijk en vindt dat de overlast het verbod rechtvaardigt, ook al worden exploitanten daardoor financieel getroffen.