Event The dilemma of becoming a mother: hoe ga je om met het dilemma van wel of geen moeder worden?

Foto: Privéfoto

Moeder worden lijkt in onze maatschappij onterecht een vanzelfsprekendheid. Hoe ga je om met het dilemma van wel of geen moeder worden en de vaak voelbare druk die we onszelf en elkaar opleggen? Donderdag 2 november spreken lifestyle coach en journaliste Mariette Reineke en auteur van het boek ‘Regretting motherhood’ Orna Donath hierover in Amsterdam.

Het event ‘The dilemma of becoming a mother’ gaat over de keuze om moeder te worden en dat deze keuze uit jezelf mag komen. “Er ligt veel druk bij vrouwen vanuit henzelf, maar ook vanuit de omgeving, om moeder te worden. Mensen zijn van mening dat het plaatje pas compleet is na de komst van een kind. Wij willen aantonen dat dit niet waar hoeft te zijn”, vertelt Mariette. Naast een van de sprekers, is Mariette organisator van de avond. Ze organiseert het evenement samen met Eleonora van IJssel van Evolve Events.

Mariette vervolgt: “Daarnaast vind ik het belangrijk om aandacht te besteden aan het thema moederschap, omdat veel vrouwen geen moeder kunnen worden en hierdoor het gevoel hebben dat hun leven minder waardevol is. We denken als vrouw dat we er pas toe doen als we moeder zijn, carrière maken, succesvol zijn, een partner hebben of wat dan ook, maar dit is niet waar. We doen er altijd toe, ongeacht of we wel of niet moeder zijn. Wel of niet moeder worden, is niet een voorwaarde voor een gelukkiger leven, het is de relatie die we met onszelf hebben en de mate waarin we onszelf waarderen, die dit bepalen.”

Mariette Reineke | Fotocredit: Cameron Martin

“Ik dacht dat ik niet compleet zou zijn als vrouw”

Mariette had vroeger zelf ook het idee dat haar leven pas compleet zou zijn als ze kinderen zou krijgen: “Ik had al fertiliteitsbehandelingen achter de rug en de volgende stap zouden Ivf-behandelingen zijn. Naast dat dit mij te belastend leek voor mijn lichaam, merkte ik dat ik te veel bezig was met proberen moeder te worden. Ik was lange tijd in de veronderstelling dat geen moeder worden een enorme leegte zou brengen in mijn leven en dat ik dan niet compleet zou zijn als vrouw.”

Mariette is zich er bewust van geworden dat ze die leegte al voelde, omdat ze geen relatie met zichzelf had en zichzelf niet waardeerde. “Ik heb geleerd dat ik die leegte niet kan opvullen met een kind, of wat dan ook, maar dat ik die mag opvullen met mezelf.” Door haar verhaal te delen, hoopt Mariette dat vrouwen geïnspireerd raken om goed te blijven luisteren naar wat voor hen klopt.

“Je zult er spijt van krijgen als je geen moeder wordt”

Ook socioloog en schrijfster Orna zal tijdens het evenement spreken. Tijdens haar studie onder Joods-Israëlische mannen en vrouwen die geen vader en moeder wilden worden, bleef er bij haar één zin hangen. Een zin die haar zorgen baarde, omdat er een bepaalde belofte in verscholen lag. “’Je zult er spijt van krijgen. Je zult er spijt van krijgen als je geen moeder wordt.’ Dit zijn de woorden die veel vrouwen met zich meedragen. Het lijkt een soort wapen waarmee we vrouwen bedreigen die overwegen om geen moeder te worden. Hiermee wordt echter de mogelijkheid dat er ook vrouwen zijn die spijt hebben dat ze wél moeder zijn geworden, volledig uitgesloten. Ik was er zeker van dat er vrouwen moeten zijn die spijt hebben dat ze moeder zijn geworden.” Dit was uiteindelijk de reden dat Orna, zelf geen moeder omdat ze dit nooit heeft gewild, 23 interviews bundelde in haar boek.

Eleonora van IJssel | Cameron Martin

Voor Eleonora en Mariette blijft het niet bij één event. Het tweetal heeft als doel onderwerpen onder de aandacht te brengen waar een taboe op rust en waar men nog moeilijk open over kan praten. Eleonora: “Wij vinden het belangrijk om met elkaar het gesprek aan te gaan, waardoor we van elkaar kunnen leren. De onderwerpen van de events gaan allemaal over levensthema’s. Deze events staan in ieder geval alvast op de planning: ‘De man anno 2017: hoe gaat het eigenlijk met hem?’, ‘Het belang van slaap’, ‘Onze relatie met eten’, ‘Dementie’ en ‘De volle emmer’.

Geïnteresseerden kunnen 2 november aanwezig zijn bij The dilemma of becoming a mother. Het event vindt van 19.00 uur tot 21.30 uur plaats op de MFC Binnenhof A.J Ernststraat 112 in Amsterdam. Aanmelden kan via [email protected] Een kaartje kost dertig euro. Studenten krijgen tien euro korting.

Lees ook: