Kunstraad wil drukte Amsterdam spreiden

Foto: Pixabay

Nieuwe culturele iconen buiten de ring zijn een goede oplossing voor de spreiding van de drukte in Amsterdam. Zulke gebouwen kunnen richting geven aan de uitbreiding van de stad. Dat stelt de Amsterdamse Kunstraad, die woensdag kwam met 21 aanbevelingen hoe kunst en cultuur zijn in te zetten als instrument voor verantwoorde groei. Het rapport ‘De stad is nooit af’ werd aangeboden aan wethouder Kajsa Ollongren (kunst en cultuur).

Volgens de raad wordt het imago van Amsterdam nu nog te veel bepaald door de historische binnenstad en wordt het tijd de blik naar de buitengebieden te richten, door het het bouwen van nieuwe culturele iconen. Zo zou er een Museum for Dutch Design kunnen verrijzen op de Zuidas en in de Sloterplas zou het nieuwe cultureel centrum Meervaart kunnen komen.

In Zuidoost zou het Floriadeplan – dat het niet haalde in de competitie met Almere – onder een andere naam toch gerealiseerd kunnen worden. En, betoogt de raad, knap het Amsterdamse Bostheater op en leg daaromheen een cultuureiland aan, met een goede busverbinding naar de binnenstad.

Gebruik kunstenaars en ontwerpers bij het oplossen van problemen als de grote hoeveelheid fietsen in de stad en de toename van toeristenwinkels. Maak het centrum geleidelijk autovrij en bouw bovenop de ringweg A10 ‘hubs’ met parkeerplaatsen voor 27.500 elektrische auto’s, met een makkelijke overstap naar het openbaar vervoer.

Worden er nieuwe woonwijken gebouwd, dan moet de bevolking meedenken over de inrichting van de ruimte tussen de huizenblokken. Eerder is dat niet goed gegaan – in de Bijlmer en bij de Zuidas brachten plannen die er op de tekentafel goed uitzagen niet het beoogde woongenot, aldus de Kunstraad.

Bron: ANP