‘Toeristenbelasting Amsterdam naar 15 procent’

Foto: Yair Haklai (CC BY-SA 3.0)

Als het aan de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (D66, openbare ruimte) ligt, gaat de toeristenbelasting in de hoofdstad omhoog van 5 naar 15 procent. De extra miljoenen die dat oplevert, kan Amsterdam gebruiken om de leefbaarheid van de stad te vergroten.

Choho doet het voorstel, dat hij woensdag toelicht in De Telegraaf, volgens zijn woordvoerder niet als wethouder, maar als kandidaat-lijsttrekker van D66 Amsterdam bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Het optrekken van de toeristenbelasting ,,heeft meerdere voordelen: het treft de gewone Amsterdammer niet en het geld dat je hiermee ophaalt, kun je direct weer investeren in de stad”, zegt Choho in de krant.

Bewoners klagen over drukte en viezigheid op straat door de miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland.

Collega-wethouder Udo Kock (D66, financiën) bevestigt via zijn woordvoerster dat Choho’s pleidooi geen collegestandpunt is. B en W in Amsterdam zetten in op betere spreiding van de toeristenstroom door de toeristenbelasting te differentiëren. Dat betekent een verhoging naar 6 procent in de stadsdelen Centrum, Zuid, Oost en West, daarbuiten een verlaging tot 4 procent. Doel is minder ‘budgettoeristen’ te trekken en meer ‘kwaliteitstoeristen’, die meer besteden en daardoor een grotere bijdrage leveren aan de hoofdstedelijke economie.

Bron: ANP