Amsterdam vermindert de toeristische massaketens in het centrum

Foto: Flickr.com by H. Michael Miley

Veel mensen balen ervan de prachtige en historische herenpanden in de Amsterdamse binnenstad die worden bezet door Nutellaria’s, Ice Waffle Bakery’s en Frozen Yoghurt Bar’s. Onder de toeristen worden deze winkels wellicht gewaardeerd, maar de gemiddelde stadsbewoner vindt het stadscentrum maar eenzijdig. Amsterdamse juristen komen daarom in actie.

In bijna tien jaar tijd is het aantal toeristische winkels in de binnenstad massaal gegroeid van 79 naar meer dan tweehonderd. De gemeente van Amsterdam was er heilig van overtuigd dat het niet mogelijk was om kritisch te zijn op welke firma een leegstaand pand mocht betrekken. Goed nieuws: uit recent onderzoek blijkt dat het wel degelijk kan.

Als de gemeente kan aantonen dat het eenzijdige winkelaanbod de leefomgeving aantast, kunnen Amsterdamse juristen stappen ondernemen. Dankzij opgestelde bestemmingsplannen zou het kunnen dat er steeds minder van deze zaken zullen openen. Een belangrijke voorwaarde is echter wel dat de eigenaren van de pandjes mee moeten werken en overtuigd moeten zijn. Indien ze dit weigeren, mag de gemeente hun toestemming afdwingen.