Meer dan Muze: ontdek het werk van creatieve vrouwen op Internationale Vrouwendag

Foto: Meer Dan Muze

Het is op 8 maart weer zover: Internationale Vrouwendag. Vrouwenfonds Mama Cash heeft voor de tweede keer op rij de handen ineen geslagen met musea, schouwburgen, podia en andere kunstinstellingen en brengt op de dag die in teken staat van strijdbaarheid en solidariteit een divers kunst- en cultuurprogramma. “De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is goed zichtbaar in de kunstwereld. Er zijn bijvoorbeeld amper vrouwelijke headliners geweest op Lowlands.”

Bij Meer dan Muze zijn vrouwen niet in de rol van model of muze, maar als choreografen, schrijvers, schilders, componisten, fotografen, dj’s en producenten. Het werk dat op Internationale Vrouwendag wordt getoond, kan maatschappelijk betrokken zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook een liedje zijn die over de liefde gaat. “Je ziet veel zangeressen, ballerina’s en actrices, maar weinig vrouwelijke dirigenten, schilders en regisseurs”, aldus Emma Hermans van Mama Cash. “Dat komt door de verwachtingen die de maatschappij heeft over wat wel en niet ‘hoort’. Zo wordt wel goedgekeurd dat een vrouw acteert. Maar dirigeren wordt bijvoorbeeld geassocieerd met mannen. Vrouwen krijgen daarom op dat vlak minder kansen om hun potentieel te ontwikkelen.”

Mama Cash heeft daarom als doel om op Internationale Vrouwendag het talent van kunstzinnige vrouwen te tonen. Emma: “Vrouwelijke makers verdienen het dat hun werk getoond wordt. Ons initiatief dient als een soort reminder van al het moois dat we mislopen als we elkaar niet gelijk behandelen. Ook hoop ik dat het kunstinstellingen inspireert om op structurele basis meer werk van vrouwen te programmeren.”

Emma Hermans

Mama Cash is met maar liefst rond de twintig kunstinstellingen een samenwerking aangegaan, maar welke initiatieven mag je op Internationale Vrouwendag echt niet missen? We zetten ze voor je op een rij.

De initiatieven die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken:

  • Met een frisse blik door het Amsterdam Museum

Cultureel ondernemer Stephanie Afrifa geeft tijdens Internationale Vrouwendag een rondleiding door het Amsterdam Museum; het museum dat het verhaal van onze hoofdstad vertelt. Emma: “Ze geeft haar persoonlijke rondleiding over Amsterdam. Ze is echt een culturele duizendpoot en kijkt net even iets anders dan anderen tegen dingen aan. Ik verwacht daarom een verrassende rondleiding.”

  • Leuke en slimme grappen in de Goudse schouwburg

Je bent op aarde gekomen als onbeschreven blad, als leeg canvas waarop een volkomen nieuw leven kan ontstaan. Een bron van mogelijkheden en kansen zou je denken. Maar is dat wel zo? Kom erachter door een bezoekje te brengen aan de voorstelling van de Marokkaanse stand-up comedian Soundos. Emma: “Ze kaart aan wat het betekent om met een gemengde achtergrond in Nederland te wonen. Verwacht leuke en slimme grappen.”

  • De diepte in, in het Stedelijk Museum Amsterdam

Tijdens een avondprogramma in het Stedelijk Museum Amsterdam wordt niet alleen het werk van vrouwelijke makers getoond, maar wordt er ook met hen in gesprek gegaan. Hoe gaan zij ongelijkheid te lijf met hun pen, kwast of microfoon? Een speciale gast is de Indiase kunstenaar Nalini Malani, die als kind moest vluchten. Emma: “Haar werk is zeer bijzonder en inspirerend. Ze maakt mysterieuze video-installaties waarin thema’s uit haar eigen leven naar voren komen, zoals migratie en onderdrukking van vrouwen.” Ook zijn artdirector op het gebied van mode en kunst Aynouk Tan, SKIP&DIE frontvrouw Cata.Pirata, en spoken-word-artiest Babs Gons, te gast.

  • De feministische beuk erin in Worm Rotterdam

Emma: “Op het jaarlijkse Fuck You Friedrich! festival op Internationale Vrouwendag gaat de feministische beuk erin. Bij het creatieve en grappige evenement tonen talloze performers en muzikanten wat zij vinden van de Donald Trumps van deze wereld.” Zo zijn vocaliste en muzikante Stephanie Pan, rockband Sweat Tongue en grafisch artiest Bo Jobse van de partij.

  • Geen doorsnee kunst in Museum Arnhem

Emma: “Museum Arnhem heeft geen doorsnee oog voor het werk, waardoor ze onder meer unieke hedendaagse kunst van vrouwen tonen.” Op Internationale Vrouwendag geeft conservator hedendaagse kunst Mirjam Westen een rondleiding door de tentoonstelling What’s New; een selectie van nieuwe aanwinsten en schenkingen van hoofdzakelijk vrouwelijke beeldend kunstenaars.

Benieuwd naar welke kunstinstellingen nog meer meedoen aan Meer dan Muze op Internationale Vrouwendag? Klik hier voor het volledige kunst- en cultuurprogramma.