Rechtbank Amsterdam doet aangifte

Foto: Flickr

De rechtbank Amsterdam doet aangifte van diefstal van documenten die in handen zijn gekomen van De Telegraaf. De krant berichtte vrijdag dat bouwvakkers duizenden pagina’s met gevoelige rechtbankstukken hadden gevonden in het gerechtsgebouw, dat momenteel een verbouwing ondergaat. De rechtbank onderzoekt hoe de drie vuilniszakken vol ,,oud papier” bij de redactie terecht zijn gekomen.

,,De rechtbank Amsterdam benadrukt dat dergelijk onrechtmatig verkregen materiaal niet door onbevoegden hoort te worden meegenomen, niet aan derden hoort te worden overhandigd en ook niet door derden hoort te worden gebruikt”, staat vrijdag in een reactie. De krant heeft de stukken inmiddels teruggegeven.

Volgens De Telegraaf gaat het om delen van nog lopende strafzaken, onlangs begonnen politieonderzoeken en interne stukken over personeelsproblemen bij de rechtbank. Een woordvoerder van de rechtbank verklaart echter dat het om oud papier gaat, dat thuishoort in een afgesloten container. Die staat op een niet voor publiek toegankelijk terrein en wordt geleegd door een gespecialiseerd bedrijf dat ervoor zorgt dat het wordt vernietigd. ,,We weten nog niet wat er is gebeurd, maar het zou kunnen dat iemand dit uit de papierbak heeft gehaald.”

Hoewel de rechtbank ook gebruikmaakt van papierversnipperaars, is het volgens hem ondoenlijk alles op deze manier te vernietigen. ,,We gaan nu onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en wie erachter zit.”

De krant laat verschillende advocaten aan het woord die schande spreken over de vondst. ,,Dit is heel ernstig. Ik ga opheldering vragen aan de rechtbank. Je moet erop kunnen vertrouwen dat de privacy van je cliënt is gewaarborgd”, zo citeert de krant advocaat Emad El Assrouti.

Hoogleraar privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne noemt het een datalek van ongekende proporties.