Nieuw horrorfilmfestival in Amsterdam

Foto: Flickr

Amsterdam verwelkomt een nieuw festival voor horror, fantasy en sciencefiction, genaamd ‘Amsterdamned’. Het festival vindt plaats van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 oktober in het theater Kriterion. Jan Doense, organisator van dit evenement, was vroeger de directeur van het Imagine- en Weekend of Terror festival.

Het festival is geïnspireerd op de oude hitfilm Amsterdamned uit 1988 van regisseur Dick Maas. In de oude horror worden de Amsterdamse grachten geteisterd door een krankzinnige moordenaar. Een groot deel van de cast en crew zal bij de feestelijke opening van het festival aanwezig zijn.

Huiskamergevoel

“Als jarenlang liefhebber en promotor van de ‘fantastische cinema’ constateer ik de laatste jaren een toenemende verschraling van het bioscoopaanbod”, stelt Jan Doense, in de filmwereld beter bekend als Mr Horror, tegenover het AD. “Hierdoor passeren steeds meer must-see genrefilms ons land of verschijnen, in het beste geval, direct maar vaak nagenoeg onzichtbaar op home entertainment.” Amsterdamned is bewust gepland in oktober, zodat het programma niet in het vaarwater zit van het festival Imagine, dat in april in Eye plaatsvindt. “We willen in Kriterion een beetje een huiskamergevoel creëren en hopen dat mensen vooral gezellig blijven napraten – dat mis ik af en toe een beetje in de bioscopen”, aldus de organisator.

Alvast een voorproefje zien? Bekijk hier de teaser van Amsterdamned 2016: