Schiphol bereikt mijlpaal: 100-jarig jubileum

Foto: Aankomst eerste KLM-vliegtuig in 1920

Schiphol Airport, de plek waar elk jaar ruim 60 miljoen mensen hun reis beginnen, voortzetten en eindigen, viert vandaag haar honderdste verjaardag. Het grootste vliegveld van Nederland helpt al sinds haar bestaan vele reizigers, zakenmensen en goederen internationaal met elkaar te verbinden. Voornamelijk op emotioneel gebied.

Schiphol organiseert deze maand en verder in het najaar diverse activiteiten. Er is een fototentoonstelling van vroeger tot nu in het Amsterdamse stadsarchief, een grote overzichtstentoonstelling met beeld en geluid in het Amsterdam Museum en er staan congressen over de toekomst en duurzaamheid van Schiphol op het programma. “Samen willen we stil staan bij alle memorabele momenten van honderd jaar Schiphol, onder anderen met onze campagne ‘100 years of travelling in style””, zegt Annemieke Herberigs, woordvoerster Schiphol. “Iedereen is van harte welkom om Schiphol te ontdekken en haar geschiedenis te herleven”.

90spl_-_02_400

Het allereerste vliegtuig dat op Schiphol landde in 1916.

1920-schiphol (1)

Schiphol in 1920 bestond uit niets meer dan een paar loodsen.

Schiphol-augustus-1934 (1)

Schiphol, augustus 1934.

Eeuwige herinneringen

Niet alleen op economisch gebied heeft Schiphol in haar historie een groei doorgemaakt, maar ook de emotionele waarde van het vliegveld voor de reizigers neemt nog steeds toe. Onvergetelijke indrukken en herinneringen, voornamelijk bij kinderen en jonge reizigers. “Mijn allereerste vlucht, dik aan dertig jaar terug, vergeet ik nooit meer”, zegt Annette van Polderwaard, wachtend op haar vlucht naar Vancouver. “Ik was een meisje van elf en vond het allemaal verschrikkelijk eng. In één van de vele winkeltjes op Schiphol, waar ik toen met mijn ouders rond keek, kreeg ik van de verkoper als troost een gratis kaneelstok. Sindsdien ben ik nooit meer bang geweest en voelt Schiphol na een lange reis als thuis komen”.

Ook de 22-jarige reiziger Youri van Ooijen draagt Schiphol mee in zijn hart. “Al tweeëntwintig keer heb ik gevlogen via Schiphol en daar gaan er zeker nog een hoop bij komen!”, vertelt hij. “Als kind deed mijn buik pijn van de spanning, in de auto op weg naar Schiphol. Ik dacht altijd: wow, wat is dit groot! En wat zijn hier veel mensen! Ik sprong op de koffers van ons bagagekarretje en genoot van elke seconde”. Het vliegveld is dus uitgegroeid tot een geliefde en gewaardeerde ‘thuishaven’ onder de jeugd van toen en nu. Op naar de volgende honderd jaar vliegen in stijl.