Je zonnebril heeft een houdbaarheidsdatum

Foto: Pixabay

In de loop van de komende week gaat het zonnetje weer volop schijnen in ons land. Een zonnebril biedt dan uitkomst tegen het felle zonlicht. Als je echter al jaren dezelfde zonnebril draagt, is het tijd om een nieuw exemplaar op de kop te tikken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zonnebrillen een houdbaarheidsdatum hebben.

Volgens Braziliaanse onderzoekers is je zonnebril na twee jaar aan vervanging toe. Zonnestralen beschadigen namelijk na verloop van tijd de glazen. Deze laten hierdoor meer uv-licht door en bieden minder bescherming.

Mensen die op het zuidelijk halfrond wonen, waar de zonkracht gedurende het hele jaar relatief hoog is, moeten eerder hun zonnebril vervangen, dan mensen die leven op het noordelijke halfrond. Nederlanders die het zekere voor het onzekere willen nemen, kunnen echter ook beter na twee jaar een nieuw exemplaar kopen.

Het op lange termijn dragen van een zonnebril die aan vervanging toe is, hoeft niet zonder gevolgen te zijn. Het kan namelijk onherstelbare schade aan je zicht veroorzaken.

Bron: Daily Mail

Lees ook: