AMSTERDAM – Amsterdam staat op 4 en 5 mei 2025 opnieuw uitgebreid stil bij oorlogsslachtoffers en de waarde van vrijheid. Met plechtigheden op de Dam, concerten aan de Amstel en diverse lokale evenementen in de stadsdelen biedt de hoofdstad een programma voor alle leeftijden. Dit jaar is de boodschap extra bijzonder: 80 jaar na de bevrijding blijft herdenken én vieren onverminderd belangrijk.
Op zaterdag 4 mei vindt de Nationale Dodenherdenking plaats op de Dam. In aanwezigheid van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en leden van het kabinet worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogssituaties herdacht.
De plechtigheid start om 19.45 uur. Om 20.00 uur wordt het hele land twee minuten stil. Voorafgaand aan de stilte leggen de Koning en de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een krans bij het Nationaal Monument. De herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.
Programma 4 mei op de Dam:
Naast de Dam zijn er ook lokale herdenkingen in vrijwel alle stadsdelen, zoals in Amsterdam-Noord, Amsterdam-Zuid en de Bijlmer. Op veel plekken worden kransen gelegd bij lokale oorlogsmonumenten en vinden korte ceremonies plaats, vaak in samenwerking met scholen en buurtorganisaties.
Een overzicht van alle lokale herdenkingen is te vinden via www.4en5mei.amsterdam.
Op zondag 5 mei viert Amsterdam de vrijheid groots. Traditioneel vormt het 5 mei-concert aan de Amstel het hoogtepunt van de dag. Voor de Stopera, langs de Amstel, vindt vanaf 20.30 uur een openluchtconcert plaats, met optredens van het Nationaal Jeugdorkest en bekende Nederlandse artiesten.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima wonen ook het concert bij en sluiten daarmee de nationale viering van Bevrijdingsdag officieel af. Het concert is gratis toegankelijk, maar bezoekers wordt geadviseerd op tijd te komen vanwege drukte.
Door heel Amsterdam vinden op 5 mei ook honderden vrijheidsmaaltijden plaats. Deze gezamenlijke diners brengen Amsterdammers van alle leeftijden en achtergronden samen. In parken, buurthuizen en op pleinen wordt gegeten, gesproken en samen stilgestaan bij de betekenis van vrijheid.
Daarnaast zijn er kleinere festivals, wandelingen en lezingen georganiseerd:
Een compleet overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.amsterdam.nl/4en5mei.
Amsterdam nodigt inwoners en bezoekers uit om samen stil te staan bij het verleden en de vrijheid van nu actief te vieren. Met een breed programma van officiële ceremonies, muziek, ontmoetingen en verhalen, blijft de betekenis van 4 en 5 mei levend in het hart van de hoofdstad.