Hoe weet ik of een incassobureau betrouwbaar is? 

Foto: CC0

Last van wanbetalers? Ook nadat je ze al verschillende betalingsherinneringen hebt verstuurd? Dan kan het handig zijn om een specialist in te schakelen om de verschuldigde betalingen alsnog te innen. Een incassobureau kan je hierbij helpen. Door een daadkrachtig optreden weten incassobureaus vaak de facturen volledig te incasseren. Toch is niet elk incassobureau even zuiver. Er gaan de laatste tijd berichten rond van kwaadwillige incassobureaus die bij consumenten niet-bestaande facturen innen in naam van onwetende ondernemers. Het komt eveneens voor dat deze incassobureaus moeilijk inbare schulden opkopen en die vervolgens met hoge rente innen. Er wordt veel geld buit gemaakt middels deze malafide praktijken. Hoe weet je nu of een incassobureau écht betrouwbaar is? Lees de 4 tips in dit artikel om erachter te komen.

1. Voorwaarden gecheckt?

Voor de een is het vanzelfsprekend, de ander vergeet het makkelijk: de voorwaarden. Vergeet de voorwaarden van het incassobureau niet te controleren. Een incassobureau moet transparant zijn over hun manier van werken en de daaraan verbonden kosten. Doe goed onderzoek!

2. Referenties gecheckt?

Weten of een incassobureau betrouwbaar is? Vraag een referentie of vraag naar ervaringen van anderen ondernemers in je netwerk. Vaak worden ervaringen ook online gedeeld. Kijk daarom op Google of social media of er klachten over het desbetreffende incassobureau zijn gerapporteerd. Onthoud: reviews op de eigen website zijn niet altijd even betrouwbaar.

3. Heeft het incassobureau een derdenrekening?

Een derdenrekening is een aparte rekening waarop de betalingen van debiteuren terechtkomen. De betalingen op een derdenrekening zijn beschermd tegen faillissement. Is het incassobureau dat je in de arm hebt genomen failliet verklaard? Dan hoef je je geen zorgen te maken over deze betalingen. Die worden namelijk niet meegenomen in het faillissement.

4. No cure, no pay?

Veel incassobureaus in Amsterdam werken via een no cure, no pay-principe. Lukt het incassobureau het niet om de openstaande factuur te incasseren, dan hoef je ook niet te betalen voor de diensten van het incassobureau. En dat is een fijn idee. Lukt het incassobureau het wél om de openstaande factuur te innen, dan zijn de kosten vaak voor de wanbetaler. Het zou ook gek zijn als de crediteur hiervoor moet betalen. Let daarom goed op het beleid van het incassobureau zodat je weet waar je aan toe bent.

Hopelijk helpen bovenstaande tips je bij het vinden van een betrouwbaar incassobureau!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Brandfirm.