5 tips voor Amsterdamse ondernemers: zo krijg je het geld waar je recht op hebt!

01 nov 2019, 13:42 Algemeen
amsterdamnieuwsnl
drugs

Iedere ondernemer krijgt er wel eens mee te maken: debiteuren die de factuur niet betalen. Wachten op je geld is vervelend, omdat je op dat moment minder liquide middelen beschikbaar hebt. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet met dit probleem te maken krijgt? En als het toch gebeurt, het snel wordt opgelost? We delen vijf tips met je.

  1. Duidelijk afspraken maken
    Het is eigenlijk de belangrijkste tip voor iedere overeenkomst of samenwerking: maak duidelijke afspraken. Als je aan de slag gaat voor een opdrachtgever, dien je bepaalde zaken van tevoren vast te leggen als je geen risico wilt lopen. Helemaal met nieuwe opdrachtgevers is dit belangrijk. Leg vast voor welk tarief je de opdracht uitvoert, wat de betalingstermijn is en wanneer je gaat factureren. Zo heb je altijd een overeenkomst waar je op terug kunt vallen als de debiteur je factuur niet betaalt.
  2. Een handtekening voorkomt problemen
    Als je voor een nieuwe opdrachtgever aan de slag gaat, is het goed om voor een ondertekende opdrachtbevestiging te zorgen. Je kunt afspraken vastleggen, maar zonder handtekening is een contract of opdrachtbevestiging weinig waard. Laat de overeenkomst dus ondertekenen. Als zaken zwart of wit staan, is er minder ruimte voor misverstanden en is de kans groter dat de debiteur zich aan de afspraken houdt.
  3. Een aanbetaling doet wonderen
    Een aanbetaling is fijn voor beide partijen. Je spreekt hiermee beiden vertrouwen uit in de samenwerking. Voor jou als ondernemer biedt het een zekere mate van garantie omdat een opdrachtgever niet snel naar een andere partij overloopt als er al gedeeltelijk betaald is. En de opdrachtgever kan ervan uitgaan dat jij uren reserveert voor de opdracht.
  4. Actie ondernemen: doe het op tijd
    Als een debiteur niet op tijd betaalt, is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Is de betalingstermijn verstreken? Stuur dan zo snel mogelijk een schriftelijke betalingsherinnering. Als je geen reactie krijgt, is het vaak goed om persoonlijk contact op te nemen met de opdrachtgever. In de meeste gevallen is er geen sprake van onwil maar van drukte, waardoor de opdrachtgever de factuur is vergeten. Een telefoontje lost vaak een hoop op!

  5. Wees niet bang om hulp in te schakelen
    In sommige gevallen lijkt niets te helpen. De debiteur weigert om te betalen of je kunt simpelweg geen contact meer met de debiteur krijgen. Is dit het geval? Dan kun je het beste een incassobureau inschakelen. Soms is dit de enige manier op je geld te krijgen. En wees niet bang: een betrouwbaar incassobureau kost je nooit geld. Veel incassobureaus hanteren een ‘no cure no pay’ beleid, waarbij gemaakte kosten uiteindelijk op de debiteur verhaald worden.

We wensen je veel succes!