ISDN is gestopt. Wat nu? 

Foto: Brandfirm

Sinds begin september is KPN gestopt met ISDN, wat in de volksmond ook wel de traditionele telefonie wordt genoemd. De termen PSTN, POTS en ISDN worden hierbij veelvuldig gebruikt, maar wat is wat? Wat zijn de verschillen en welke consequenties heeft het voor de toekomst? Wil jij meer weten over het feit dat ISDN is gestopt? Lees dan verder!  

Wat is PSTN, POTSen ISDN?

De termen PSTN en POTS worden in de praktijk regelmatig met elkaar verward.. PSTN staat voor het gehele Public Switched Telephone Network, het wereldwijde traditionele telefonienetwerk. Dit netwerk bestaat uit de onderdelen POTS (analoge telefonie) en ISDN (vorm van digitale telefonie). 

Analoge telefonie is een dienst waarbij je via analoge signalen de geluidssignalen of fax signalen van een andere ontvanger kunt ontvangen. Dit signaal wordt via twee koperdraadjes verstuurd. Over dit koperpaar kan maar één signaal gelijktijdig worden overgebracht. Dit betekent dat je dus niet tegelijkertijd kunt bellen en een fax kunt versturen. Het is wel mogelijk om een internetverbinding over hetzelfde koperpaar te laten lopen. 

In tegenstelling tot analoge telefonie, wordt bij digitale telefonie het signaal in een digitale vorm verzonden. Dit zorgt vaak voor een betere spraakkwaliteit. Het grootste verschil ten opzichte van een analoge telefonie is de digitale signaaloverdracht vanaf de centrale tot aan het telefoontoestel. Hierdoor kunnen er meerdere kanalen worden getransporteerd, zoals telefonie, alarmsignaal, fax en internetverbinding. ISDN was erg populair in de jaren 90, maar is in de afgelopen jaren ingehaald door ADSL als technologie om tegelijk te internetten en te bellen. Voor telefonie-doeleinden is de techniek echter nog erg goed bruikbaar. 

Einde van ISDN en PSTN

In 2020 lopen alle PSTN- en ISDN-lijnen ten einde. Het betreft de analoge telefonie meervoudig en de diensten ISDN1 en ISDN2. Daarna stoppen de diensten ISDN15, ISDN20 en ISDN30 voor januari 2021. Traditionele telefonie loopt ten einde. Dit betekent dat nu de tijd is aangebroken om een overstap te maken naar de grote opvolger: Voice over IP

Er zijn drie vormen van VoIP waarop je kunt overstappen. Zo kun je kiezen voor Hosted VoIP, hierbij heb je al het gemak van een telefooncentrale uit de cloud, zonder de onderhoudskosten en hoge inverstering. Heb je al een telefooncentrale, maar wil je wel profiteren van de voordelen? Kies dan voor SIP Trunk. Ben jij veel onderweg en wil je alles vanuit een telefoon kunnen doen? Dan is een vast-mobiel integratie iets voor jou! 

Hoe werkt dit voor jou?

Heb jij een bedrijf in Amsterdam en ben je op zoek naar een betrouwbare en goedkope manier om jouw ISDN netwerk te vervangen? Dan zit je goed bij De Nederlandse Provider Amsterdam. Hier kun je terecht voor een nieuw 020-nummer, een vast-mobiel integratie of als je wilt overstappen naar zakelijk internet of telefonie.