Amsterdam pakt ‘drugseconomie’ aan

Foto: CC0

De vermenging van de onderwereld met de bovenwereld als gevolg van de florerende ‘drugseconomie’ in Amsterdam nadert een kritisch punt. De driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie (OM) zet zich de komende tijd extra in om deze zogenoemde ondermijning tegen te gaan. De aanpak is gericht op het doorsnijden van criminele financiële stromen en het in kaart brengen van partijen die dienstverlenend zijn aan criminele netwerken.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om financiële dienstverleners, advocaten, notarissen, makelaars, elektriciens, woningbemiddelaars en autoverhuurbedrijven. Ook wil de gemeente intensiever gaan samenwerken met toezichthouders als De Nederlandsche Bank, Bureau Financieel Toezicht en Autoriteit Financiële Markten om crimineel geld te weren. Verder is hoogleraar Pieter Tops van de Tilburg University gevraagd om onderzoek te doen naar malafide geldstromen in de stad.

,,De impact van drugshandel op het openbare leven in de wijken neemt toe, vanwege het excessieve geweld in de openbare ruimte, de aantrekkingskracht van het snelle drugsgeld op jongeren en de ondermijnende werking van de grote geldstromen op verschillende sectoren”, schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de raad.

Het college van burgemeester en wethouders komt naar verwachting in april met een uitgebreid stedelijk programma over ondermijning.

Het bericht Amsterdam pakt ‘drugseconomie’ aan verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Push vanuit Nieuws