Voetbalwedden: een booming industrie

Foto: Pixabay

Gokken op voetbal is een groeiende wereldwijde industrie ter waarde van miljarden euro’s per jaar. Met name in Engeland is het een enorme business. Terwijl het doen van een gokje op de bookmakers al heel lang vooral in verband werd gebracht met paardenrennen zou de groei van online gokken ervoor kunnen zorgen dat voetbal die positie in Groot-Brittannië uitdaagt.

Wedden op voetbal is momenteel een wereldwijd fenomeen, waarbij veel van de handel plaatsvindt op illegale markten in Azië, waar de enorme bedragen die worden ingezet de dreiging van wedstrijdvervalsing met zich meebrengen.

Hoeveel is de sportweddenschapsindustrie waard?

“De huidige schattingen, die zowel de illegale markten als de legale markten omvatten, suggereren dat de sport-match-betting-industrie ergens tussen de 700 miljard dollar en 1tn dollar (435 miljard tot 625 miljard pond) per jaar waard is”, zegt Darren Small, directeur integriteit bij gok- en sportgegevensanalisten Sportradar. Ongeveer zeventig procent van die handel is naar schatting afkomstig van de handel in voetbal.

Sportradar heeft contracten om weddenschappen bij ongeveer 55.000 wedstrijden per jaar te volgen, met algoritmen die 350 wereldwijde bookmakers bestrijken om verdachte gokpatronen te herkennen.

Waar gokt men op?

Hoewel gokken in Azië meestal beperkt is tot een bepaald bereik zijn de vele opties in Europa veel meer dan de traditionele eenvoudige keuzes van winnen, verliezen of gelijkspel. Gelicenseerde bookmakers bieden meer dan tweehonderd verschillende markten voor wedstrijden over de hele wereld. Je kunt gokken op de eerste en laatste doelpuntenmaker, de juiste score, de ruststand, het aantal doelpunten of er een uitschakeling zal zijn, een hattrick, penalty of het aantal corners.

Sommige markten zijn tijdsspecifiek en bieden odds over bijvoorbeeld een doelpunt, kaart, hoekschop of penalty in de eerste vijf minuten van de wedstrijd.

Nieuw fenomeen?

Is gokken op voetbal een nieuw fenomeen? De voetbalpools zijn negentig jaar geleden begonnen. Binnen enkele maanden vulden honderdduizenden fans wekelijkse kortingsbonnen en probeerden ze de resultaten van zaterdagmiddag te voorspellen in de hoop geldprijzen te winnen. Het antwoord luidt dus nee. Voetbalwedden als hobby is van alle tijden. In 1961 won Viv Nicholson, een fabrieksarbeider uit Castleford, een jackpot van 152.000 pond, wat vandaag de dag overeenkomt met bijna  5 miljoen pond.

Meer dan 3,2 miljard pond aan winst werd in de loop der jaren besteed aan 61 miljoen mensen en elke week spelen meer dan 500.000 mensen de zwembaden.

Wat is er de afgelopen jaren veranderd?

De groei van het internet en mobiele apparaten met snelle toegang tot kansen heeft ervoor gezorgd dat gokken over het algemeen veel toegankelijker is geworden. Satelliettelevisiezenders en een grotere dekking van live voetbalwedstrijden overal ter wereld hebben de interesse vergroot. Hiermee is het wijdverspreide gebruik van zowel ‘live en pre match’ gokken gekomen, waarbij gokkers geld kunnen inzetten op de actie zoals die zich voordoet, bijvoorbeeld wie het volgende doelpunt scoort, met kansen die live fluctueren als gevolg van het speelpatroon.

Bron: https://www.bbc.com/sport/football/24354124