Dit zijn de leukste eilandjes in de buurt van Amsterdam

Foto: Facebook Vuurtoreneiland / Annelore.nl

Als Amsterdammer hoef je niet het vliegtuig te pakken om een bezoek te brengen aan een onbewoond eiland. Amsterdam kent vier eilandjes die, als je even de drukte van de stad wilt ontlopen, een verademing zijn. Zo kan je zonder je paspoort en rijen dik op Schiphol als toerist in eigen stad genieten van wat rust en koelte.

Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland is een uniek stukje natuur in eigen stad. In een ruig landschap vind je loslopende dieren, zeldzame flora, een vervallen fort en Amsterdams’ enige vuurtoren. Gelegen in het Markermeer bij Durgerdam is Vuurtoreneiland alleen per schip te bereiken. Vuurtoreneiland is een fijn dagtripje vanaf Amsterdam. Het eiland huisvest in de lente en de zomer het restaurant Vuurtoreneiland in een glazen kas.

Pampus

Tussen 1887 en 1895 werd Pampus aangelegd door de minister van Oorlog om Amsterdam te beschermen tegen kwalijke lieden van buitenaf. Het fort is nooit echt nodig geweest, maar is vandaag de dag nog wel te bezoeken. Vanaf Muiden is het met de veerdienst ongeveer 25 minuten varen. In de zomer vertrekt er een boot vanaf IJburg die je in een kwartier naar het eilandje brengt. Je kunt op Pampus genieten van historie, natuur, avontuur en leuke evenementen.

‘t Hooft

Het kunstmatige eilandje voor de kust van Muiden is vernoemd naar de dichter P.C. Hooft. Hij was in de 17e eeuw nog bestuursambtenaar van Muiden. Vanaf IJburg is het niet ver varen. Je kan hier kamperen en je mag een kampvuurtje maken.

De Dode Hond

Dit kleine kunstmatige eilandje in het Eemmeer, gemeente Blaricum, heeft zijn naam te danken aan de dode viervoeter van de baggeraar die het eiland ooit aanlegde. Het beest stierf tijdens de bouw en werd er begraven. De Dode Hond is een fijne plek voor een uitstapje. Je mag er wildkamperen en dat is vrij uniek in Nederland. Het gerucht gaat dat er soms herten naar het eiland zwemmen.