Rijks koopt werk van schilder Jan Verkade

Foto: Wikimedia Danbu14 (CC BY-SA 3.0)
Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een schilderij gekocht van de Zaanse schilder Jan Verkade (1868-1946). Het doek is een hoogtepunt uit het oeuvre van de kunstenaar, van wie er bijna geen werk in openbare collecties is.

Verkade schilderde het doek met de titel Herinnering in 1893. Het betreft een meisje in de traditionele kleding van het Bretonse dorp Saint Nolff. Het Rijksmuseum verwierf het schilderij op een veiling bij Sotheby’s voor 227.539 euro.

,,Jan Verkade geldt als een belangrijke brug tussen de Franse avant-garde en de Nederlandse kunstenaars”, zegt Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits. ,,Hij zette de Nederlandse schilderkunst in internationaal perspectief. Deze intieme ‘Herinnering’ is een hoogtepunt in zijn oeuvre, dat zelden in het openbaar te zien is. We zijn blij het binnenkort aan iedereen te kunnen tonen.” De nieuwe aanwinst is deze zomer te zien in het Rijksmuseum.

Verkade maakte deel uit van de Franse kunstenaarsgroep Les Nabis, die rond 1890 ontstond in Parijs en Bretagne rond de schilders Paul Gauguin, Emile Bernard en Maurice Denis.

Het bericht Rijks koopt werk van schilder Jan Verkade verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Push vanuit Nieuws