Explosief veel meldingen eikenprocessierups

Foto:

Experts waarschuwden de afgelopen dagen al voor de aanwezigheid van de eikenprocessierups − sommigen spraken zelfs van drie keer zo veel rupsen vergeleken met een jaar geleden.

De eikenprocessierups is een rups die ’s zomers in sommige eikenbomen voorkomt. Vooral in de maanden mei, juni en juli. Eikenbomen met de eikenprocessierups herken je aan een dicht spinsel rondom de takken en de stam van de boom.

De rupsen hebben brandharen. De brandharen zijn zo klein dat je ze niet kunt zien. Contact met de brandharen kan klachten veroorzaken.

Wanneer brandharen van de rups met uw huid, ogen of longen in aanraking komen, kunnen zij binnendringen. Daardoor kun je klachten krijgen zoals(heftige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid van de huid, rode en gezwollen ogen. Komt zo’n brandhaar in jouw oog dan kan dat zeer ernstige klachten geven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de GGD in jouw regio. Of kijk op de website van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid RIVM.

In het Parool verscheen een artikel over een interview met onderzoeker Silvia Hellingman van het Kenniscentrum Eikenprocessierups, dat mensen er na dit weekend zoveel last van hebben ligt aan de weersomstandigheden van de afgelopen weken. “Het heeft veel gestormd en geregend, waardoor nesten en rupsen uit de bomen zijn gewaaid en de populatie zich heeft verspreid. Ze zitten nu op veel meer plekken dan vorig jaar, ook in bijvoorbeeld heggen.” Vooral in het zuiden van de stad en in het Amsterdamse Bos zijn veel eikenprocessierupsen te vinden. Tel daarbij op dat het deze dagen heel warm kan zijn, en de omstandigheden zijn ideaal voor overlast. “Ook de beesten gaan op zoek naar een koele plek.” Daardoor komen mensen en dieren volgens de onderzoeker makkelijker met de rups in contact. “Bijvoorbeeld als mensen onoplettend tegen een eikenstam aan gaan zitten.”

Bron: thuisarts.nl en Parool.nl