Amsterdam trok in 2016 18 miljoen toeristen

Foto: Pexels

Amsterdam heeft in 2016 bijna 18 miljoen toeristen getrokken, tegen 11 miljoen in 2005. Dat berekende SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de gemeente. Hoewel de drukte in de (binnen)stad tot veel overlast leidt, levert het ook wat op. Volgens het wetenschappelijk instituut telde de hoofdstad vorig jaar 61.000 banen die verband houden met het toerisme. Dat zijn er 15.000 meer dan in 2007.

De bezoekers besteedden in 2015 zo’n 6,3 miljard euro, wat voor bedrijven en werknemers een voordeel aan inkomsten opleverde van 2 tot 2,7 miljard euro. De gemeente sloeg er ook een slaatje uit. Die inde vorig jaar rond de 224 miljoen euro aan belastingen. Daartegenover staan de kosten van circa 76 miljoen euro.

Gemiddeld gaf een bezoeker 242 euro uit. Buitenlandse toeristen brachten het meeste geld in het laatje. Ze besteedden ruim twee keer zoveel als Nederlandse bezoekers van de hoofdstad.

Toerisme komt ook met een prijs, erkent SEO. Stadbewoners kunnen naast overlast lijden onder toegenomen woningprijzen en een eenzijdig winkelaanbod. Zo stegen woningprijzen tussen 2007 en 2016 met meer dan 25 procent, wat mogelijk een gevolg is van vakantieverhuur van woningen.

Volgens SEO is de overlast voor Amsterdam als geheel in de laatste vijf jaar niet toegenomen. Toch kan de overlast op wijkniveau wel degelijk zijn gegroeid, zoals op de Wallen waar veel toeristen samenkomen. De overlast bestaat bijvoorbeeld uit geluidshinder of openbare ruimtes die ‘verstopt’ raken.

Toerisme heeft volgens SEO ook effecten op het milieu. De toeristische sector draagt relatief veel bij aan de uitstoot van broeikasgassen en verbruikt veel energie en water.