Filmmuseum Eye eert burgemeester Van der Laan

Foto: Flickr Slaunger CC-by-4.0

Met vier films over Amsterdam brengt filmmuseum EYE zondag een hommage aan de vorige week overleden burgemeester Eberhard van der Laan. ,,Een filmprogramma rond Van der Laans geliefde stad brengt bijzondere opnamen van Mokum bijeen, van opnamen van de Prinsengracht in de 19e eeuw tot het pontje over het IJ in 2011”, meldt Eye.

De films zijn grotendeels afkomstig uit de EYE-collectie. De film Rokin in beeld gaat over de roerige geschiedenis van het Amsterdamse Rokin. Van de vroege twintigste eeuw tot de Bevrijding in 1945 en de krakersrellen op Koninginnedag 1980. De compilatie werd vorig jaar vertoond in aanwezigheid van Van der Laan.

De film Beppie uit 1965 is een portret van de tienjarige Amsterdamse Beppie Klaassen. De film Lieve Anne-Marieke uit 2011 is opgenomen op een pont in Amsterdam en gaat over de liefde die ons allemaal verbindt. Prinsengracht is een korte film uit 1899 en is een van de oudste filmopnames van Amsterdam.

De toegang is gratis, maar geïnteresseerden moeten wel een toegangskaartje halen. De kaartjes zijn zondag verkrijgbaar aan de kassa van EYE.