Amsterdamse vaarregels op de schop na vonnis

Foto: Moyan Brenn (CC BY 2.0)

Amsterdam geeft voorlopig geen nieuwe vergunningen uit voor rondvaartboten. Het gemeentebestuur heeft dat besloten nadat de Raad van State begin deze maand een streep zette door het beleid waarmee het gemeentebestuur had gehoopt iets te doen aan de grote drukte op de grachten. Dertien rederijen die bezwaar hadden gemaakt kregen gelijk van de bestuursrechter en behouden hun vergunning in afwachting van nieuwe regels.

Door de uitspraak moet het college van burgemeester en wethouders ,,terug naar de tekentafel”, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan woensdag aan de gemeenteraad. Dat zal geen kwestie zijn van een paar simpele aanpassingen. De Raad van State heeft bijvoorbeeld bepaald dat de gemeente geen onderscheid mag maken tussen boten die langer zijn dan 14 meter en kortere boten.

Het college constateert verder dat fouten zijn gemaakt bij de uitgifte van vergunningen. Zo werd niet altijd goed onderzocht of sprake was van schijnconstructies, waarbij bedrijven ‘stromannen’ inzetten om de begeerde vergunningen binnen te halen.