Amsterdam City Swim-organisator Kristel Strikkers: “Je wilt er elk jaar een schepje bovenop doen”

Foto: House of Sports

Amsterdam City Swim is een van de meest bijzondere en succesvolle goededoelenacties van Nederland. Miljoenen worden er door zwemmers en sponsoren bijeen gebracht om de ziekte ALS te bestrijden. Organisator van het jaarlijkse grachtenspektakel is Kristel Strikkers van House of Sports.

De schemer begon al te vallen op de Amsterdamse Keizersgracht toen jongstleden vrijdagavond 9 september het startschot klonk van de allereerste Amsterdam Late Night City Swim. Zo’n 90 deelnemers begonnen aan een race over honderd meter,  een splinternieuw onderdeel van de zeer bekende Amsterdam City Swim die zondag 11 september plaatsvindt. Ter ere van het vijfjarig bestaan van het evenement was dit nieuwe onderdeel toegevoegd en doken onder anderen CEO’s van sponserende bedrijven, BN’ers als Beau van Erven Dorens, Barbara Barend en Mariska Hulscher en professionele zwemmers als Ranomi Kromowidjojo en Maarten van der Weijden het grachtenwater in om Kampioen van de Keizersgracht te worden.

Niet geringe tussenstand

Die kampioen werd uiteindelijk professioneel langeafstandszwemmer Ferry Weertman, de vriend van Ranomi Kromowidjojo, die in de finale zwemmer Joost Reijns versloeg. Kromowidjojo werd derde. Maar veel belangrijker: via deze race werd het eerste geldbedrag van het weekend opgehaald, volledig bestemd voor de Stichting ALS die daarmee onderzoek naar de slopende, dodelijke ziekte ALS kan doen, maar ook zorg voor ALS-patiënten financiert. De tussenstand na de race was niet gering: € 1.757.009. Daarmee lijkt het erop dat het eindbedrag van vorig jaar, 1,83 miljoen, dit jubileumjaar voorbijgestreefd gaat worden.

Beau van Erven Dorens, ALS-patiënt Jan Kramer en Marieke Elsinga vlak na de Late Night City Swim Foto RTL Late Night
Beau van Erven Dorens, ALS-patiënt Jan Kramer en Marieke Elsinga vlak na de Late Night City Swim Foto: RTL Late Night

Dag en nacht werken

Kristel Strikkers is senior event manager bij sportmarketing-, sportconsultancy- en sportmanagementbureau House of Sports en is eindverantwoordelijk voor de organisatie van de Amsterdam City Swim. Strikkers en haar team organiseren het inmiddels legendarische evenement al vanaf het prille begin. Strikkers: “Ja, al 14 jaar organiseren we met House of Sports grote sportevenementen en bewegen we ons rond alles wat met topsport te maken heeft, maar dit evenement is wel heel bijzonder. Ik ben er het hele jaar mee bezig, vanaf februari full time. De eerste jaren was dat echt dag en nacht, nu kennen we het klappen van de zweep een beetje en is het wat rustiger. Maar je wilt elk jaar toch iets nieuws verzinnen en er een schepje bovenop doen.”

Koningin Maxima bij de eerste Amsterdam City Swim in 2011
Koningin Maxima bij de eerste Amsterdam City Swim in 2011
Kristel Strikkers Foto Amsterdam City Swim
Foto: Amsterdam City Swim

Prachtig hoogtepunt

“Wat natuurlijk een prachtig hoogtepunt vormde was het meezwemmen van Koningin Maxima bij de eerste editie, maar wat ik minstens zo bijzonder vind, is dat wij een mediapartner aan ons hebben weten te binden die dat na vijf jaar nog altijd is. Dat is Interbest, marktleider in snelwegreclames. Dit event zie je dan ook groot voorbij komen op borden langs de snelweg. Andere mediapartners waar we heel blij mee zijn: Radio Veronica, de Telegraaf en Cs Digital Media. Die laatste is groot in digitale schermen en zo draait er via hen In sportkantines en op toiletten een filmpje van ons over de City Swim.”

Trouwe vrijwilligers

“Het is ongelofelijk fijn dat we zulke trouwe groepen om ons heen hebben. Bijvoorbeeld driehonderd vrijwilligers die voor een groot deel al voor de vijfde keer meedoen. Sponsoren die ook erg trouw zijn. Dove Men+Care is bijvoorbeeld de hoofdsponsor; heel fijn om zo’n A-merk bij je te hebben. Maar ook de andere sponsoren, Univé, Andus group, Atradius, WTC.nl en de gemeente Amsterdam, ondersteunen ons geweldig.”

Amsterdam City Swim
Amsterdam City Swim
Pieter van den Hoogenband en Maarten van der Weijden bij de finish vorig jaar, Foto Amsterdam City Swim
Pieter van den Hoogenband en Maarten van der Weijden bij de finish vorig jaar, Foto: Amsterdam City Swim

Geen tijd om te zwemmen

Aanstaande zondag 11 september is het zover, Dan duiken er weer drieduizend mensen het grachtenwater van Amsterdam in om die 1,7 miljoen van vrijdagavond te verhogen. Kristel zelf heeft nog nooit meegezwommen, daar heeft ze tijdens het evenement geen tijd voor. Strikkers: “Nee, ik houd voortdurend tijdens het event de vinger aan de pols of alles goed gaat dus dat is onmogelijk. Ieder jaar, als ik in mijn oortje hoor dat de laatste zwemmer veilig op de kade is gearriveerd, valt er een grote last van mij af. En ik vind het ieder jaar weer een heel erg mooi moment wanneer alle zwemmers na hun tocht het water uitkomen en de ALS-patiënten die aanwezig zijn ontmoeten. Dat is een emotioneel gebeuren. Je doet het voor die mensen in die rolstoelen voor wie het al te laat is, maar ook voor wie het nog moet gaan krijgen. En op zo’n moment beseft iedereen dat.”

Lees ook:

ACS-voorzitter Bente Feldberg: “Je ziet mensen met ALS langs de waterkant staan, je voelt de emotie en dat is goed, je ziet direct voor wie je het doet”