De transferperiode van Ajax: alle transfers op een rijtje

Foto: Flickr

Dankzij de coronacrisis werd er veel afgelast en uitgesteld. De Eredivisie moest wachten tot september om eindelijk te kunnen beginnen. Dat had ook invloed op de halfjaarlijkse transferperiode in de voetbalwereld, die twee maanden werd opgeschoven tot augustus. Op 16 oktober was de transferperiode voorbij en nu kunnen we de balans opmaken over de transfers die AFC Ajax heeft weten te voltooien. We zetten alles op een rij en kijken hoe Ajax de afgelopen transferperiode is doorgekomen nu deze is gesloten en we de eerste paar wedstrijden van het team al hebben gezien, met als hoogtepunt de 5-1 overwinning op Heerenveen afgelopen zondag 18 oktober.

Verkochte spelers

Eerst kijken we naar de spelers die zijn verkocht, want normaal lukt het Ajax nooit echt om hun echte sterren te behouden. Kijk maar naar spelers als Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Luis Suárez, Christian Eriksen en nog veel meer spelers.

Deze nazomer nam Ajax afscheid van onder andere Donny van de Beek, die voor zo’n 39 miljoen euro naar het Engelse Manchester United ging. Naast Van de Beek waren er nog twee transfers naar Engeland, waaronder die van Joël Veltman. Na maar liefst 16 jaar te hebben gespeeld voor Ajax, heeft de verdediger zijn transfer te pakken naar Brighton & Hove Albion. Als dank voor zijn loyaliteit en bewezen diensten mocht hij voor ‘slechts’ 1 miljoen euro vertrekken. Hakim Ziyech had ook zijn droomtransfer te pakken: de aanvallende middenvelder ging voor 40 miljoen euro naar het Londense Chelsea FC. Weliswaar was deze transfer al afgerond in het voorjaar van 2020, maar ging zijn contract pas 1 juli in. Ook vertrok Sergiño Dest uit Amsterdam. De 19-jarige rechtsachter ging voor 21 miljoen euro naar FC Barcelona, waar hij oud-ploeggenoot De Jong tegenkomt.

Toch is het Ajax gelukt om enkele topspelers te behouden. Nicolas Taglíafico en André Onana zijn voor de zoveelste periode behouden gebleven. Ondanks brede interesse van clubs als Manchester City en Chelsea zijn de linksachter en doelman gebleven in de Arena. Toch blijft de vraag hangen voor hoe lang ze nog zullen blijven. Hun kwaliteiten zijn inmiddels zeker bewezen en de eerdergenoemde clubs zijn niet voor niks geïnteresseerd. Voor Ajax is dit natuurlijk alleen maar voordelig, want met de groepsfase van de Champions League in zicht is dit op de lange termijn een enorm hulpmiddel om zulk soort kwaliteit in huis te hebben.

In totaal aan inkomsten uit transfers heeft Ajax ruim 109 miljoen euro verdiend, een ongekend bedrag voor een Nederlandse club. Om te bedenken dat dit nog niet eens het meeste is wat de club ooit heeft verdiend in een transferperiode.

Aankopen

Waar spelers vertrekken, komen er ook weer spelers bij en daar wordt geen uitzondering op gemaakt voor Ajax. Zoals gebruikelijk werd er per speler niet al teveel uitgegeven, al was er één speler bijna een clubrecord geworden. Misschien ook wel terecht, want het gaat over Antony. De Braziliaanse vleugelspeler kwam over vanuit Sᾶo Paolo voor een kleine 16 miljoen euro en blijkt tot nu toe één van de beste spelers van het team te zijn. Nog zo’n speler is Mohammed Kudus, de aanvallende middenvelder die uitblinkt als verdedigende middenvelder. Hij werd voor 9 miljoen gehaald bij het Deense Nordsjaelland. Als vervanger van Dest werd Sean Klaiber voor 5 miljoen verkocht aan Ajax door FC Utrecht. Deze zal nu hoogstwaarschijnlijk fungeren als back-up voor Noussair Mazraoui, die momenteel rechtsachter staat.

Ajax haalde ook twee oud-Ajacieden terug naar Amsterdam, waaronder Maarten Stekelenburg. De doelman kwam transfervrij (gratis) over van het Engelse Everton. Hij zal een back-up zijn voor Onana en de jongere doelmannen helpen en begeleiden met zijn jarenlange ervaring tussen de palen. Oud-aanvoerder Davy Klaassen werd ook teruggehaald. De middenvelder komt over van Werder Bremen en Ajax maakte zo’n 11 miljoen over naar de Duitsers.

In totaal gaf Ajax een kleine 43 miljoen euro uit aan transfers, waardoor de Amsterdammers van een gigantische winst mogen spreken ten opzichte van hun inkomsten.

 

Concluderend kunnen we zeggen dat Ajax een redelijk succesvolle transferperiode achter de rug heeft. Voor de belangrijkste vertrokken spelers kwamen er vervangers en werd er weer met een enorme winst afgesloten. Toch is coach Erik ten Hag niet honderd procent tevreden. In een interview met het social mediateam van de club liet Ten Hag weten nog ‘een echte topspits gehaald te willen hebben’. Wie hij hiermee bedoelde is onduidelijk, maar je kan er wel een idee bij hebben. Bijvoorbeeld Luis Suárez, maar zijn salaris was te groot en vertrok uiteindelijk van FC Barcelona naar Atletico Madrid. Gelukkig kan Ajax dat wel goed opvangen met Dušan Tadić op die positie, die zo succesvol was op deze positie in het seizoen 2018/19. We zullen in de loop van het seizoen meer duidelijkheid krijgen of de transfers een succes waren, maar voor nu lijken de aanwinsten ook écht te presteren als aanwinsten.