Morgen warmste Prinsjesdag ooit

Foto: Pikist

Het wordt flink warm aan het begin van deze week en er is zelfs een kans dat warmterecords sneuvelen. Dinsdag wordt waarschijnlijk de warmste 15 september ooit gemeten, zo verwacht Weeronline.

Als het in De Bilt 30 graden of meer wordt, dan is het een record voor de tijd van het jaar. Tropische dagen in september zijn namelijk behoorlijk uitzonderlijk, aldus Weeronline. In Limburg en het oosten van Brabant wordt het gemiddeld eens in de vijf jaar 30 graden of meer in september. In De Bilt is dit alleen nog maar in 1949, 1991, 2013 en 2016 voorgekomen.

Dinsdag kan tevens de warmste Prinsjesdag ooit worden. Voor Prinsjesdag zijn de waarnemingen op KNMI-meetpunt Voorschoten/Valkenburg bij Den Haag leidend. De warmste Prinsjesdag tot dusver was in 1961, best een tijdje terug dus. Het werd toen 28,7 graden en dit was ook de enige keer dat de temperatuur in de regio Den Haag naar zomerse waarden steeg tijdens Prinsjesdag. De kans dat ook deze waarde morgen overschreden wordt is zeer groot.

Overigens wordt het deze maandag ook warm, maar gaan er volgens Weeronline waarschijnlijk geen records verbroken worden. Wel is het in de middag al uitzonderlijk warm voor half september. Het wordt tussen de 23 en 25 graden op de Wadden, 27 tot 28 graden in de Randstad en 31 graden in het zuidoosten. Echter levert dit zeer waarschijnlijk geen weerrecords op, want deze records staan zeer scherp. Op 14 september 2016 werd het in De Bilt namelijk 31,4 graden en in Deelen bij Arnhem zelfs 32,7 graden.

14 september is ook de laatste dag in het jaar waarop het in De Bilt ooit tropisch warm werd. Als het dinsdag 30 graden of meer wordt is ook dit record gebroken. Neem dus maar je waaier mee naar werk of zorg ervoor dat je vrij bent.

Bron: Push vanuit Nieuws