Initiatiefnemers referendum blij met discussie

Foto: CC0

De Amsterdamse studenten die de aanzet hebben gegeven voor het referendum over de nieuwe inlichtingenwet, zijn blij met de maatschappelijke discussie die ze daarmee teweeg hebben gebracht. ,,We zijn erg blij met de uitkomst. Daarnaast is het goed om te zien dat er nu veel over wordt gesproken”, reageert Tijn de Vos, een van de initiatiefnemers.

Het ziet ernaar uit dat meer mensen tegen dan voor de wet hebben gestemd. Inmiddels is 93,5 procent van de stemmen geteld, waarvan 48,7 procent tegen en 47,3 procent voor en 4 procent blanco. Tenzij de kleine groep nog niet getelde stemmen heel afwijkend is,

,,Privacy en veiligheid waren niet echt sexy onderwerpen. De wet is ook vrijwel geruisloos doorgevoerd, mensen wisten er niks over. Door het referendum is er heel veel over gesproken”, zegt De Vos. Toen hij met enkele Amsterdamse medestudenten vorige zomer besloot een referendumaanvraag in te dienen, voelde hij zich nog als een enkeling die op een feestje een mening verkondigt. ,,Vervolgens bleken 400.000 mensen die mening te delen. En nu hebben drie miljoen mensen tegen gestemd.”

De studenten willen niet zozeer dat de ‘sleepwet’, zoals zij hem noemen, van tafel gaat. ,,We hopen dat de pijnpunten worden aangepast. Er moet nu in elk geval door de politiek over worden gesproken.” De critici maken zich onder meer zorgen over de schaal waarop de inlichtingendiensten informatie van gewone burgers mogen binnenhalen om verdachte zaken op te sporen. In dat verband spreken ze van een sleepnet.

Het bericht Initiatiefnemers referendum blij met discussie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Push vanuit Nieuws